Царска бегония

автор: Нина Димитрова

 

(Begonia rex Putz.)

 

Това е най-красивата измежду бегониите. Нейната декоративна ценност се дължи на пъстро обагрените й листа. Има пълзащо или извито стъбло, по което на дълги дръжки, покрити с твърди власинки, са разположени едри неравностранни листа с овална или яйцевидна форма и сърцевидно изрязана основа.  Листата имат много красива и разнообразна окраска – бронзовокафяви със сребристи петна, черевновиолетови с металически блясък, кадифеномалинови със сребристи ръбове и т.н.
Цветовете на царската бегония са дребни, невразчни, разположени върху дълга, клюмнала дръжка. Обикновено тази дръжка се отрязва още преди цветовете да са се разтворили, за да не се изтощава растението.
Царската бегония изисква влажен въздух, който може да се получи, като около растението се размеси  влажен мъх или си поставят чинийки с вода. През лятото поливайте обилно, а през зимата  - умерено.
Всяка година през пролетта пресаждайте бегонията в хранителна почва, получена от смесването на равни части чимова пръст, листовка, прегорял оборски тор и пясък.
Размножаването става чрез разделяне на коренището и чрез листни резници.  При размножаване от листа едрите жилки откъм долната страна на листа се изрязват малко над раздвояването  им. Листът се слага с плоската си страна върху влажен пясък в предварително приготвено сандъче и се забожда на няколко места със заострени тресчици или кибритени клечки. Сандъчето се покрива със стъкло и се оставя на светло и топло място. След 20-25 дни върху листа се развиват млади растения.  Когато листенцата им достигнат 3-5 см, младите растения се отделят от листа и се засаждат в саксийки с лека листова почва.
Царската бегония може да се размножава и чрез части от листа. За целта отрязаният лист се поставя върху стъкло и от него с ножче за бръснене се изрязват триъгълни парчета така, че във върха на един от ъглите на всяко парче да има възел от жилки. Изрязаните парчета се засаждат във влажен пясък с жилковия възел надолу на дълбочина 1 сантиметър.  Покрива се със стъкло и се оставя на топло място. Корените и стъбълцата с листчета на новите растения възникват от жилковия възел. Когато листата достигнат 3-5 см, растенията се пресаждат в саксийки с листова почва.

 


видяна: 7017
dfgdfg

 

 

Коментари

рени
02 юли 2010 | 14:30
много е хубава нявнявао защо и почерняват листата и после исъхват

 

Дивака
15 апри. 2015 | 20:48
Рени не е заради това . . . Бегонията е хубава щото е цвете. А пък нявнявао листата и капат щото стават черни и изсъхват (да ти обесня аз).

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?