София, цветята, балконите, държавата Торбаландия и тамплиерите

София, цветята, балконите, държавата Торбаландия и тамплиерите

Автор: Стефан Русенов  www.zeleno.bg

 

На пръв поглед между изброените в заглавието думи няма нищо общо, само на пръв поглед.

Всяка пролет правя кратко социологическо изследване. Заставам пред произволен блок и броя колко са общо балконите и на колко от тях има цветя. 2 до 3 процента независимо от квартала.

От година на година тенденцията не се променя, един вид status quo ante, което в превод от латиннски означава, че състоянието много прилича на това от преди.

Пътувам често из държавите на Балканите и убедено мога да кажа, че по показател процент озеленени балкони нашата страна убедително няма конкуренция за последното място.

В Италия пък процентът е 150, понеже има цветя не само на балконите, но и на прозорците, като по всичко личи че има състезание за най красив балкон. Един познат ми каза че това се дължи на факта, че общините в Италия намаляват данък сгради на домакинствата, които отглеждат цветя на балкона си.

Може и така да е, но при нас подобна мярка едва ли би имала ефект, тъи като според мен не е въпрос на стимул, а на манталитет. По-скоро изхождайки от нашата народопсихология, наказанието би имало много по категоричен ефект .

Ако всеки понеделник между 6.34 и 7.04 сутринта на главния в домакинството (чийто балкон няма цветя) се удрят по 24 тояги на голо - мисля че в следващите няколко години ще ударим 90-те процента. Това, естествено е шега - народът е казал, че насила хубост не става.

За естетите препоръчвам пътуване из страната сега -  в края на март, когато снегът току що се е стопил, а тревата още е в зародиш, полето е осеяно равномерно с много на брой и разноцветни торбички от всякакъв калибър. Каква ти България, най подходящото име за нашата държава е ТОРБАЛАНДИЯ, убеден съм.

За отявлени естети бих препоръчал дестинацията Първомай-Хасково. Няма да останат разочаровани, поне 3,14 торбички на квадратен метър. Един друг познат който има влечение към теорията за световната конспирация, се опита да ме убеди че за всичко са виновни масоните, евреите, тамплиерите и тн. Аз го питам какво аджеба са виновни масоните или тамплиерите, че моят съсед си изхвърля боклука през балкона.

Тамплиерите ли му се явяват на сън и го карат да засира всичко наоколо в момента, в които напусне бърлогата си?! И какво ме грее мен, че нашата държава ТОРБАЛАНДИЯ имала 1300 години история. За мен е по добре да има 10 години история, обаче в парка кучкарите да събират изпражненията на любимците си с лопатка.

Във връзка с гореизказаното искам да кажа че аз не съм оптимист, А ВИЕ?

www.zeleno.bg

 

видяна: 6156
dfgdfg

 

 

Коментари

Лафчо
30 март 2010 | 14:03
Аз пък съм песимист!!!

 

лакардия
12 ян. 2011 | 08:06
всичко писано е вярно и от ден на ден става по лошо, защото сме безхаберници и безотечественици.

 

Еко
05 апри. 2011 | 06:42
Ако нямате вяра в себе си и в другите около вас, и не започнете да промяна, няма ка да се променят нещата, и не са виновни хората, в частност Българите, а системата, която ги е направила такива... А системата, това сме ние...така, че променете себе си, за да могат и тези около вас да се променята и така, докато се промени и системата...

 

алекс
10 апри. 2011 | 11:47
Знаете ли колко желая да имам много цветя . да но кажете къде да ги сложа когато тераската ни е 1 на 2,5 .ако ги сложа отвън на терасата - демек от външна страна капчукът капе точно върху сандъчетата ако ги сложа от вътрешна страна опират в дрехите които простирам. извинявайте за тази изповед. исках да кажа че е много лесно да гледаш цветя на голям балкон но на миниатюрните тераски е много трудно.

 

аз съм бихтер
27 апри. 2011 | 09:32
МНОГО хубаво

 

Ива
07 юни 2011 | 08:50
На Алекс мога да кажа, че наистина всичко е до желанието. Моят балкон е също толкова голям и също простирам на него, но вече имам около 30 саксии. В двата му края има импровизирани рафтчета, по перваза на прозореца са десетина и по земята -още толкова. На перваза висят 2 сандъчета в двата края. Подпряла съм отстрани сгъваем стол и имам миниатюрна масичка и през лятото си пия кафето там сутрин на хладно сред цветята. Нямате представа това колко ме зарежда. Това е от 2 години, а преди не съм обръщала внимание на цветята - сега че чудя как съм могла.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?