СКОРУША

СКОРУША

Автор: Мирослав Петров

 

/Sorbusdomestica/


Древен плодов вид, познат на хората, населявали българските земи още от бронзовата епоха и ранния исторически период. Тя е дългогодишно, бавнорастящо и мощно развито дърво с височина 15-16 м и ширирна на короната от 10-12 до 22 м. Неугнилите плодове са твърди, с отлична транспортабилност. Консумират се с удоволствие, когато започне процесът на т. нар. Благородно гниене Способността им да подпомагат освобождаването на организма от токсични вещества е високо ценена. Плодовете съдържат и 17 вида аминокиселини, като незаменимите съставляват 41-42%. Ценността на скорушите е била известна още от древността. Препоръчват се при заболяване на храносмилателната система, разстройство, повръщане, като добър регулатор на храносмилането. Високото съдържание на минерални соли и аминокиселини ги прави добра храна и за подрастващите. Компот от тях с успех се използва при кашлица от проструда. Широко се използва кора от млади скорушови клонки при лечение на бъбречнокаменната болест.


За контакти: ЗП Мирослав Петров - Шизандра

видяна: 15959
dfgdfg

 

 

Коментари

Стефка Ангелова
04 ноем. 2010 | 06:04
Как мога да си намеря посадъчен материал-1,2 бройки за собствения ми двор?

 

Тодорка
10 ноем. 2010 | 21:05
Производител 0878121217 Мирослав Петров

 

таня кузева
11 ноем. 2010 | 20:56
как мога да си намеря расад 1;2 фиданки

 

Тодорка
14 ноем. 2010 | 16:29
Позвънете на тел 0878121217 Това е производителя на фиданки скоруша.

 

Павлина Ковачева
13 фев. 2011 | 18:12
Какви болести лекува Скоруша

 

тодорка
31 март 2011 | 14:43
Скорушата се използва за лечение на бъбречнокаменната болест трябва да се използува само кора от млади клонки или самите клонки на възраст до 4 — 5 години, не по-дебели от 10 — 15 мм. Само такава кора има необходимия лечебен ефект. Използува се отвара, приготвена по следния начин: вземат се 50 г сурови или 30 г въздушно сухи, ситно нарязани тънки клончета заедно с кората и пъпките, набрани след листопада. Заливат се с 500 мл вода и се варят 15 минути, след което се прецежда. При бъбречни кризи се изпива 1/2 от отварата още докато е гореща. След 2 — 3 часа се приема и втората половина. Профилактично при бъбречнокаменна болест се използува същата отвара по 1 чаена чаша 3 пъти дневно преди ядене. Когато се употребяват само изсушени кори, вземат се 20 — 25 г и се варят с 2 литра вода 15 минути. Много ценно е високото съдържание на фруктоза - 60,5% от общото количество. На второ място е глюкозата с 31,3% участие и накрая захарозата само с 1,2%. Те са подходяща храна за диабетици, още повече че съдържат и сортибол - от 9,6 до 19,4 мг тна 1 кг плод. Богатото съдържание на танини и минерални соли в съчетание с органичните киселини възпрепятстват образуването на големи количества пикочна киселина, които при скорушата са главно калиеви, калциеви и магнезиеви, имат положително влияние върху функциите на сърцето и кръвоносните съдове, на черния дроб и нервната система.

 

Стефан Генов
10 сеп. 2012 | 17:53
...и много добро лекарство за бъбрици-универсално е

 

Блага Георгиева
29 ноем. 2012 | 22:27
Аз пия отвара от Скоруша за понижаване на кръвната захар и вярвайте действа

 

Е.Георгиева
11 март 2013 | 15:12
Имам диабет тип 2, хипертония, стеатоза на черния дроб, повишени стойности на пикочната киселина, проблеми със щитовидната жлеза и една приятелка ме посъветва да пия отвара от кората на Скоруша. При нея въздействието било страхотно и сега няма нито диабет, нито проблеми с килограмите, нито проблеми с бъбреците. Дървото е рядко срещано, но много ценно.

 

стилян
15 дек. 2013 | 11:48
от къде да си купя скорушата за да си направя отвара

 

Наталия
08 фев. 2014 | 17:53
Купих скоруша на изложение на пчелари, сега мисля какво ми пробутаха за 10 лв.

 

Радка
13 юни 2014 | 11:03
Моля, който знае да ми каже, откъде да си купя кора от скоруша.

 

зелено бг
15 юни 2014 | 08:34
за Радка. От автора на статията.

 

Диляна Николова
15 ноем. 2014 | 21:14
В кой период от годината се засаждат фиданките?

 

Мария Русанова
23 ян. 2015 | 12:43
Извинете, каква е цената на СКОРУША? Средно голям пакет към 200-300гр.

 

илиана
24 ян. 2015 | 19:07
Скоруша се пие и за камъни в жлъчката

 

троян
07 авг. 2015 | 06:08
До поликлиниката в ТРОЯН голямо дърво което в момента виси от плодове

 

Николай
06 окт. 2015 | 10:54
Продавам листа и кора от скоруша на символична цена, София /nicko_77@mail.bg

 

мария
12 ян. 2016 | 13:45
много помага и за нервната система

 

тодор
27 фев. 2016 | 15:46
помага но по добре цървено винце - листата и кората са эа животните

 

тодор
27 фев. 2016 | 15:47
помага но по добре цървено винце - листата и кората са эа животните

 

Наталия
26 апри. 2016 | 13:34
И аз купих на изложение на пчелари уж скоруша а излезе касис.За 10 лева това!

 

Чичо вальо
15 дек. 2016 | 07:45
Аз пък правя и пия ракия от скоруши. Имам три дървета едно от които е над 15 метра

 

Тодорка
05 окт. 2017 | 17:27
Телефон на производител на скоруша и клонки от скоруша
0878121217 Мирослав

 

Велин Велинов
25 ноем. 2018 | 21:43
Продавам Скоруша-фиданки цена 10лв./бр. От Стара планина. Тел. 0892943244

 

Милена
02 дек. 2018 | 10:50
Търся да закупя листа и кора от скоруша

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?