Циклама

(Cyclamen persicum) е един от традиционните любими цветни видове у нас.
От познатите 15 вида само един се отглежда като саксийно растение. Той произлиза от района на Средиземноморието. В почвата образува овална грудка. От нея излизат множество сърцевидни листа, оформящи розетка. Често те са сребристо напетнени, което увеличава декоративния ефект. Такъв е сорт Декора, с широка сребърна периферия, Цветовете са по 3-4 см дълги, поставени на грациозна дръжка. Понякога имат приятен аромат. Обикновено са розово обагрени, но има бели и двубагрени сортове. Цветовете на сортовете от групата „рококо” са с накъдрена периферия. Известни са сериите Triumph, Rex, Firmament Ruffled и др.
Гаранция за успеха:
За да цъфти цикламата изобилно всяка година, трябва да премине през период на задължителна почивка. Тя се осигурява, като след прецъфтяването количеството на поливната вода постепенно се намалява. Ако по време на цъфтежа сте поливали всеки ден, то първо една седмица поливайте през ден. След това започнете да поливате през два, три и повече дни. Следете листата да зажълтеят бавно, без да изсъхнат. Това означава, че хранителните вещества се отделят в грудката – значи, че е настъпил и моментът да спрете да поливате изобщо. Казва се, че растенията ще „заспят”, т.е. ще настъпи необходимият биологичен покой. Поставете саксията леко полегнала на хладно място под някой шкаф или в избено помещение. Така без поливане тя ще трябва да прекара цялото лято.
Определете правилно момента на „събуждане’. Най-добре е да сторите това в края на октомври или в началото на ноември. За целта започнете да поливате изобилно. След като почвата се отцеди добре, цикламата лесно се освобождава от саксията. Обърнете надолу, като придържате грудката с една ръка. Почуквайте ръбчето на саксията в твърд предмет.
Освободената грудка се засажда в мако по-голяма саксия. Върху дренажното отворче поставете парченца от счупен керамичен съд, но така, че закривената му част да е обърната нагоре. Така то няма да запуши отворчето и водата безпрепятствено ще преминаве през него. Покрийте с около 1 см едрозърнест пясък.
Напълнете саксията малко над половината с почвената смес, съставена от равни части листовка, градинска почва, пясък и добре разложен оборски тор, който може да бъде заменен с компост.
Грудката се поставя така, че горната й най-висока част да е малко над ръба на саксията и грудката запълнете с почва така,  връхчето й да остане незакрито. Основната ви грижа за това капризно растение е поливането. Първия път може да полеете отгоре, за да се слегне почвената смес оптимално. За всички следващи поливки необходимото количество вода поставяйте в подложката на саксията.
През дренажното отворче тя се просмуква от почвата и достига до кореновата система само в нужното  за растението количество. Така няма опасност грудката да загине. Следете почвата винаги да е влажна и никога да не изсъхва.
След поливането водата трябва да се поеме от почвата около за 1 час. Задържи ли се  - започнете да поливате по-рядко, поеме ли се  много бързо – поливайте по-често. Всичко това зависи не само от качеството на почвената смес, която е употребена, но и от температурата в помещението, степента на огряване на саксията, влажността на околния въздух и др.
От събуждането до цъфтежа постепенно увеличавайте количеството на водата.В най-усилния цъфтеж понякога може да се  наложи подложката да се пълни с вода по 2-3 пъти през деня. Добре гледаната и редовно поливаната циклама трябва да е с изправени листа и цветните дръжки да не са полегнали.
Ваша отговорност е да определите правилното място на саксията. Във всяко помещение най-подходящото е източното или северното изложение. Ако стаята е южна, мястото на саксията не трябва да е близо до прозореца.
След като се появят пъпките, всяко поместване се преживява болезнено от растенията. Често това може да стане причина пъпките да окапват. Но опадането им може да бъде предизвикано и от сухия въздух в стаите с парно отопление. В такива случаи наблизо поставете съд с вода, която да се изпарява и да овлажнява въздуха.
През периода на цъфтежа на цикламата най-подходящата температура е 10-12оС. При тези условия цъфтежът може да продължи от декември до февруари-март. Препоръчва се след прецъфтяването да се отскубва всеки цвят.
При желабние можете да получите семена, от които да произведете млади растения. За целта с малка четчица или добре усукано памуче трябва да опрашвате всеки цвят по няколко пъти. Леко се опипват първо тичинките, а след това близалцето на плодника. Оплодените цветове образуват семена. Ще трябва дас е изчака те да узреят и чак тогава майчините растения да се приспят.
видяна: 17306
dfgdfg

 

 

Коментари

галя
13 март 2011 | 14:20
това са мнооого красиви цветя

 

милена
27 авг. 2012 | 10:41
Кога се сее от семе циклама.

 

юлияна
23 сеп. 2012 | 11:11
чудесно ` кога и как се сее от семената цикламата

 

криси
18 фев. 2015 | 09:45
Много красиво цвете.Миналата година ми подариха циклама за 8-ми.март,но не успях да я. задържа жива повече от 2 месеца.:-(

 

стефани
24 май 2015 | 17:32
Подариха ми за 8-ми март циклама.За сега се справям с отглеждането и но от прецъфтелите цветове се получиха две големи колкото малък орех топчета.Предполагам,че това са семенниците,но преди това бях спряла да поливам.Листата още не са пожълтели.Трябва ли пак да почна да поливам докато узрее семето и кога се смята,че е узряло? Трябва ли да има някаква физическа промяна( цвят,твърдост или др признаци

 

Ирина
12 фев. 2017 | 13:33
Когато семената са узрели,семенниците сами се отварят.Засях ги и на пролет поникнаха.Следващата година цъфнаха.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?