Размножаване на хризантеми

Размножаване на хризантеми

Многогодишните растения ще осигурят на Вашата градина дълготрайни композиции от багри с минимум усилия, а много от тях могат лесно да бъдат размножении и през пролетта.


Бърз и лесен начин за рамножаване на многогодишни растения е вземането на базални резници. Това са по-скоро леторастите, израстващи директно от коренището, а не тези от стьблото или клоните. За повечето многогодишни най-подходящото време е ранната пролет, когато леторастите се появяват в градините, но определени видове реагират по-добре на кратката технология на закрито, която позволява да се произведат добре оформени растения, цъфтящи още през първия сезон.
Хризантемите, наричани сега дедрантеми (Dedranthema) са най-подходящи за този метод, тъй като извадените коренища и издънки лесно могат да бъдат съхранени под парникови стелажи през цялата зима. Но тази технология може да бъде използвана и за голям брой многогодишни, особено за онези, които са склонни на изнежване на открито. Далиите от резници растат добре, така както и близгородствените им космоси (Cosmos atrosanguineus) с шоколадови цветове. Нежните салвии също дават прекрасни базални леторасти.
Издънките, които се появяват през есента, трябва да се запазят влажни през зимните месеци и да се предпазят от студове. Поливат се малко по-обилно, докато денят расте, а след това се следи за леторастите, които започват растежи си.
Не трябва да се опитвате да ускорите процеса чрез подхранване. Това не е необходимо, тъй като в корените има изобилие от резервни хранителни вещества, но е нужно да осигурите на растенията необходимата светлина и топлина, за да пораснат хубави и здравии леторасти.
На мястото, където стъблото преминава в корена, са концентрирани растежните регулатори на коренообразуването. Така че когато се събират резници, трябва да се реже близо до основата. Не трябва да се примахват допълнителните корени, тъй като те са това, което се стремим да получим. Избягвайте само вдървесинен растителен материал, тъй като той ще се вкорени по-бавно. Процесът на добиване и вкореняване на резниците може да продължи до средата на пролетта.

Стъпка по стъпка

1. През есента или зимата се изваждат издънки или коренища от добре развити растения, като се внимава да не се повредят младите леторасти, израснали в основата на растенията.
2. Вземат се здрави резници с дължина около 7.5 см. Отрезът се прави с чист нож, колкото е възможно по-близо до основата на растението.
3. За да се приготви резника, стьблото се отрязва под най-долната двойка листа, които трябва да бъдат премахнати с чист остър нож.
4. В случая не е важно да се използва растежен регулатор, просто готовите резници се набождат в легенче, напълнено с влажна торфена смеска.
5. Резниците се располагат така, че листата им да не се допират и леченчето се поставя под някой рафт в парник или оранжерия или на топло, добре осветлено място.
6. След около 2-3 седмици резниците би трябвало да се развили корени. Тогава всеки един се изважда, за да се нанесат минимални поражения върху крехките корени.
7. Вкоренените резници трябва да бъдат засадени поотделно в саксии № 9 (с диаметър 9 см), във влажна почвена смеска и да се поставят на топло място.
8. Порасналите в саксии растения трябва да бъдат закалени, преди да се засадят на открито. След това се засаждат на слънчево място без да има риск от внезапни застудявания.

видяна: 20345
dfgdfg

 

 

Коментари

Емили Кръстева
13 фев. 2014 | 11:33
Разсадих моите хризантеми на терасата ми.

 

Силвия Захариева,,
30 юли 2017 | 11:50
Има ли някой, да продава коренчета хризантеми ще си купя на драго сърце много ми харесват бих купила различни цветове. Много харесвам тези цветя, ще се радвам ако ги има и моята градина.

 

Мария Ганева
17 сеп. 2017 | 05:31
Обожателка сън на хризантемите Имах пред блока ,но след като го санираха всичко бе унищожено от скелите и мазилките Ако има някой в повече нека ни изпрати за да си подновим градинката и да съответства на красивия ни блок пишете на лични

 

Денка иванова
08 ноем. 2017 | 11:25
Адрес да си купя коренчета

 

зелено бг
09 ноем. 2017 | 09:47
В zeleno.bg има регистрирани 85 фирми за озеленяване от цяла България, разделени в две категории: ‘озеленяване страната’ и ‘озеленяване софия’. Всички предлагат проектиране, озеленяване и подръжка. Могат да се сортират по градове:
https://zeleno.bg/bg/category/16-ozelenyavane-stranata.html
https://zeleno.bg/bg/category/146-ozelenyavane-sofiya.html

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?