Абутилон /Стаен клен/

Абутилон /Стаен клен/

Abutilon

Семейство: Слезови - Malvaceae

Произход: Южна Америка

Абутилонът е вечнозелено дърво с едри кленовидни зелени или пъстри листа. Цветовете му са с форма на камбанки в бяло, жълто, розово, оранжево или червено. Има и видове с двуцветни камбанки. Растението цъфти от април до септември, а при стайна температура 10о - 15оC цъфтежът продължава и зимата. За да цъфти обилно, саксията трябва да му е малко тясна.
Абутилонът е бързо растящо растение. Трябва редовно да се подрязва, за да цъфти обилно, да се разклонява и да придобие хубава форма.
Добре е лятото да се изнася навън.
Абутилонът е известен като стаен клен заради приликата във формата на листата. Той е дребен храст или дръвче с крехки стъбла и мъхести листа, които при различните сортове са зелени или изпъстрени на ивици или петна. Особено очарователен е, отрупан с цветове – жълти, оранжеви, червени, бели, розови.

 

Някои видове:
Abutilon megapotamicum variegatum
– с листа с бели и жълти петна, и цветове – двуцветни камбанки – в жълто и пурпурно
Abutilon hybridum – израства като кичесто дръвче с височина около
1,5 м. Има и вариетет с почти бели листа.
Abutilon striatum thompsonii – достига височина около 1,5 м. Листата му са с жълти петна и, за разлика от тези на другите абутилони, са гладки, без власинки.

Пъстролистните сортове цъфтят по-оскъдно. Цъфтежът спира през зимата, както и при твърде възрастни растения. Короната се формира чрез редовно подрязване, а на крехкото стъбло е добре да се осигури опора.
През зимата му се осигурява период на покой на светло и хладно място - около 10-15 С. Поливането се свежда до минимум, ако е студено. Торенето се спира. През пролетта се пресажда в хранителна градинска пръст.
Абутилонът се нуждае от много слънце. През лятото е добре да се изнесе навън. Трябва да се полива щедро, да се тори всяка седмица, да се подрязва и да се пази от листните въшки. Ако обаче остане в стаята, трябва да се оросява като се пазят цветчетата от намокряне.
Добре е да се подновява през няколко години, чрез вкореняване на полувдървени резници във вода или мокър речен пясък.
Съвет: За да цъфти напролет подрежете смело.
Опасности:
- Сух въздух;
- Засушаване на почвата;
- Преполиване.
Във всички тези случаи започват да опадват листата, цветовете, пъпките.

Вредители:
- Листни въшки;
- Белокрилки;
- Акари.
Мерки за борба – махат се много поразените части на растението, измива се със сапунена вода, пръска се със съответен препарат.


Как да го посеем:
1. Семената на абутилона трябва да се засеят в тая почва, в която ще растат и занапред.
Субстрата трябва да бъде лек и достатъчно хранителен. Добре е в универсалната почва да прибавите смес за кактуси и вермикулит. Пропорции - на око. Може вместо вермикулит да се добави пясък, но субстрата ще стане тежък и лошо въздухопроводим. За семената е много важно въздухо-влагопроводима и хранителна почва.

2. Навлажнете почвата в саксията, сложете семената, посипете с почва, но не натискайте силно. Може да сложите по 3 семенца от вид в саксия за разсад, защото, първо-не всички могат да поникнат. Второ - когато поникнат и разберете нужен ли ви е точно тоя цвят, тогава може да разсадите, пресадите и прехвърлите.

3. След посева захлупете с бутилка или прозрачен найлонов плик. Поставете на топло място, не на перваза, но и не на парното. Нормално топло, 22-25С. Когато поникнат семената (от 3 до 7-10 дни), почакайте да "изправят главички" и махнете плика/бутилката. Покриването е нужно само за това, да се съхрани влажността в почвата така, че семената да не се засушат или преполеят.

4.Това е много важен момент. Посевът може бързо да се пресуши, но не е изключено и да се преполее. Ако не сте съвсем уверени в своите възможности равномерно и регулярно да поливате поникналите стъбълца, по-добре ги оставете по-дълго под бутилката.
Хубаво е да се доосветяват, защото без светлина бързо ще се издължът.

5. Когато се появят 2-3 настоящи листенца, може да започнете по малко да торите. Отначало N=P=K. Веднъж на 10 дни. При появата на пъпки - тор с повишено съдържание на фосфор и калия. Също веднъж на 10 дни. Не се увличайте в концентрацията на тора. Спазвайте указанията на инструкцията.

6. Прехвърлете в по-голяма саксия само при належаща нужда. Абутилоните цъфтят и в малки саксии.

Очаквайте пищно и буйно цъфтене след втората година, до тогава ще цъфтят не толкова обилно.

7. Подкастряйте след първата година, през пролетта

видяна: 4422
dfgdfg

 

 

Коментари

Малина Иванова
14 фев. 2015 | 04:52
Преди 7 години го засадих в градината -в Италия и никога не е оставал без цвят, независимо от сезона. Случвало се е температурите да паднат до -8 и въпреки че е затрупван със сняг, пак е със цвят !!!

 

николай ненчев
19 юли 2015 | 13:14
Иматели бяли цветове стаен клен или този на снимката става въпрос телефон за контакт 0882118437 Ники

 

николай ненчев
19 юли 2015 | 13:15
Иматели бяли цветове стаен клен или този на снимката става въпрос телефон за контакт 0882118437 Ники

 

Николай Ненчев
10 апри. 2017 | 23:22
Искам да си купя стаен клен-бял цвят каква е цената и колко сантиметра е?? За контакт телефон 0882118437 Николай Ненчев

 

Николай Иванов Ненчев
10 май 2017 | 22:38
Здравей те искам даси купя стаен клен-бял цвят но не виждам телефон за контакт Телефон за контакт ми е 0882118437 Ники. Интртесувам се за цена и големина!

 

Николай Ненчев
19 ян. 2018 | 22:42
Здравей. Те искам да си купя стаен клен бял цвят интересувам се имате ли в наличност големина и цена Телефон за контакт 0896552305 Николай

 

Николай Ненчев
19 ян. 2018 | 22:42
Здравей. Те искам да си купя стаен клен бял цвят интересувам се имате ли в наличност големина и цена Телефон за контакт 0896552305 Николай

 

зелено бг
21 ян. 2018 | 20:26
за Николай
В zeleno.bg има регистрирани 68 декоративни разсадника и 57 градински от цяла България и от някой съседни страни (можете да ги сортирате по градове), където можете да намерите цветя, декоративни храсти и дървета и други декоративни растения, директно от производителя :
https://zeleno.bg/bg/category/14-dekor-razsadnitsi.html
https://zeleno.bg/bg/category/108-gradinski-tsentrove.html
ПРОЗВЪНЕТЕ ГИ

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  19 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?