Глициния (Wistеria)

Автор: Светлана Георгиева, фирма ЕТ Флораленд

 

Глицинията (Wistеria) е много красив лианов храст. Много популярно пълзящо растение - извиващи се стъбла, покрити с провиснали гроздове от сини, лилави, розови или бели цветове. Може да ви разочарова, ако не избирате, садите и подкастряте правилно. Използвайте растения, отгледани в контейнер, и изберете заветно място. Растението може да остане в покой няколко месеца след пресаждане. През май, когато цъфти с бледосини гроздовидни съцветия, покрива стени и огради. Може да се качи на 15-20 м височина и да превземе големи площи. Родина са Китай и Япония.
Китайската вистeрия се нарича W. sinensis и е по-бързо растяща от японската вистария -W. floribunda, която има по-широки и кожести листа.
Китайският вид е подходящ за беседки и огради, но не и за покритие на къща. Причината е, че с бързия си растеж влиза под покривите и уврежда постройката. Макар че по-трудно се намира и отглежда, японската вистария е по-подходяща W. Floribunda за украса на дома. И двата вида обичат слънчевите заветни места и топлината. Предпочита леки, дълбоки и плодородни почви.
С любителски цели  китайската глициния се размножава чрез семена и зелени резници. Семената се съдържат в големи окосмени бобови шушулки, но те бавно поникват, затова се предпочита вегетативното възпроизводство. Може да се размножи и чрез отводи. Гъвкавите странични клони се извиват и заравят в почвата. Не се отделят и прекъсват от майчиното растение до една година..Недостатъци при това размножаване: Чрез отводки напролет или през лятото/цъфти след 3-4 година/,а от семена-развива предимно листна маса,цъфти рехаво и слабо след 6 година.
 
СОРТОВЕ: Популярният вид е-
*W. sinensis - расте бързо; цветоносните гроздове са дълги около 30-35 см. Не е подходящ за стена на къща, тъй като влиза в канализацията и под покривите.
W. floribunda.От нея има сортове в бяло, розово,тъмно и светло лила. Сортът Macrobotrys е с лилаво-сини цветоносни гроздове, дълги около 80 см.
МЯСТО И ПОЧВА: Всякаква градинска почва - сложете компост преди засаждане. Има нужда от ярко слънце и опора..
Практически указания по резитбата:Резитбата също е много важна при глицинията.
През първата и втората година се оставя да расте свободно и развива нови разклонения - не се подрязва.
През третата година това вече е необходимо, за да се стимулира цъфтежа и да се оформи по-плътна жива стена.Според климатичните условия м.Март-м.Април миналогодишните клонки се подрязват на 20-30см от водещия клон. На едногодишните клонки се оставят по 4-5 пъпки, защото от тях предстои да се развият новите леторасти. По време на резитба могат да се отстранят и всички остарели или увредени клончета.Това се прави в края на юли и август. Отстраняват се израсналите през изминалата година позасъхнали разклонения и се запазват от тях части с дължина до 15 см. Моя съвет: пролетното освежаване на растенията включва и окопаване около корена и добавянето подхранващи торове/НО НЕ И АМОНИЕВА СЕЛИТРА!!!/
След като вистерията прецъфти, през м.Юли се прави още едно леко подрязване с цел отстраняване на прецъфтелите цветове, за да се подготви растението за втори цъфтеж през м.Август и да се оформи декоративно короната му като насочите младите клонки в желаната посокаОтстраняват се израсналите през изминалата година позасъхнали разклонения и се запазват от тях части с дължина до 15 см.
Фирмата ЕТ Флораленд вече 2 години успешно използва и друг метод на размножаване на по-редките и екзотични сортове вистерия,а именно-чрез присадка. Получени по този начин, растенията са здрави,качествени,с мощен корен и зацъфтяват доста по-рано за сметка на обилната листна маса. А това е и единствения начин да се сдобиете с японска глициния/вистерия/!
В резултат на успешно отглеждане разполагаме със следните видове и сортове в свободна продажба:
W. sinensis "Prolific                          -лилавосиня,
Wisteria.for. Issaii Perfect                -светлосиня
Японска вистерия/глициния/:
W. flor. Rosea                                 - розова,
W.flor. Longissima Alba                  - бяла,
W.flor. Macrobotrys                        -  синя/с огромни до 70см.дължина гроздове./

 


видяна: 44294
dfgdfg

 

 

Коментари

кирилова
10 март 2011 | 08:27
Чудесни растения-купих си от вас още февруари месец,но не съм я засдила в градината още...а тя взе ,че цъфна!Горещо препоръчвам!

 

ГЕОРГИЕВА
06 апри. 2011 | 11:10
МНОГО ХАРЕСВАМ ГЛИЦИНИЯТА НО НЕЗНАМ ОТКЪДЕ ДА СИ КУПЯ

 

Мария
11 май 2011 | 11:59
Много е красива

 

Минева
23 май 2011 | 09:40
Как откъде да си купите-ами от фирмата по-горе,която ги произвежда.На мен ми доставиха по куриер-получих я в перфектен вид!

 

таня
11 юни 2011 | 18:51
моята изобщо не цъфти - вече трета година, расте само на листна маса и на височина, чак до покрива.

 

Кристи
07 юли 2011 | 06:59
Здравейте,а как може да се оформи като дърво или като бонсай?Страшно са красиви!

 

Илка Първанова
23 авг. 2011 | 12:54
Как може да се оформи като дърво или бонсай-като се подрязва в каквато форма искаш.Аз всичките си цветя кастря както преценя,че ми харесва-едно декоративно храстче или дърво,колкото повече го подрязваш-толкова по-гъсто и по-хубаво става.

 

николова
27 авг. 2011 | 16:41
За бонсай стават японските сортове,защото са по-бавнорастящи,но за формирането само спецове по бонсаите могат да кажат.Относно оформянето като дърво-става,но е препоръчително да се оставят в основата 2-3-4 стебла,които да се усучат за здравина.Дървесината е крехка и при слаба опора и голяма надземна маса/клони и листа/стеблото ,ако е 1се строшава.Това ми обясни собственичката на фирма "Флораленд',от която закупих глициниите.

 

Лили
25 окт. 2011 | 13:33
Много я харесвам но много скъпа я продават по цветарските магазини .Аз живея на 1500м надморско ниво и незная дали ще цъвти при нас.Ще потърся флораленд за да се поинтересувм.

 

Стела Лялева
03 дек. 2011 | 17:34
Kупих си вчера-1,40-1,50м/22лв от същата фирма. И аз живея в полите на Ст.Планина на 1350м.н.в. и г-жа Георгиева ме насочи към Kитайската"Пролифик'. ХОРА, не купувайте от "Замъка"в Сарафово глицинии от семена-лъжат като за световно http://gradina.zamakabg.com_wisteria_sinensis/0341 Хората навсякъде пишат, че от семе цъфти след 10-15г.рехаво и дава разпад, а собственичката Ани на питането ми вижте как ме метна: "сега на Гергьовден цъфтежа е в силата си, цялата е в цвят лила. "Пфууууу!

 

Венета
10 сеп. 2012 | 09:46
Направих си нов навес,пред него сложих красива арка и искам да си насадя глициния ,но някой казват ,че цъфти след дълъг период от време

 

Вероника
13 ян. 2014 | 11:49
Здравейте. Аз имам семена от това растение и мисля да ги насадя в градината покрай оградата, но не знам точно кога и как ? Бихте ли ми помогнали?! Благодаря предварително :)

 

ИВАНКА
23 фев. 2014 | 15:19
АЗ СИ КУПИХ МИНАЛАТА ГОДИНА В САКСИЯ, УЖ ТРЪГНА, АМА..СЕГА СИ ВЗЕХ СЕМЕНА И АЗ НЕ ЗНАЯ, КАКВО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ, АМА НЕ ИСКАМ ДА ЧАКАМ 10ГОД. ТОВА Е ЛУДА РАБОТА,КОЙТО МОЖЕ ДА КАЖЕ, КАКВО ДА СИ ВЗЕМЕМ, ЧЕ БЪРЗО ДА НИ РАДВА. ВАРНА-vanja_mavrodieva@abv.bg 0786 550 154-ЧАО

 

ТАНЯ
12 сеп. 2014 | 16:58
Купете си готова вкоренена в контенер.Не се занимавайте със семена,това е по-трудния вариянт .Успех!

 

Мария
15 апри. 2015 | 15:49
Донесох си вкоренена от Италия. Засадих я на предварително подготвена подпора. На първата година цъфна в няколко цвята, а сега има повече цветни пъпки, отколкото листни. Много е красива.

 

Божидара Тод. Ангелова
14 юни 2016 | 18:34
Кога е най-подходящото време за засаждане?

 

Ксения
10 фев. 2017 | 19:10
Ами аз нямам проблеми със семена. И от тях много бързо израства глициния (след 14-21 ден) Кой иска семената на Китайска Глициния Бул Мун със нежно сине-лилави цветята, обадете ми по телефона 0898-88-15-85

 

Валерия
14 март 2017 | 13:56
Поръчах си вкоренена глициния в началото на февруари.Пишеше,че след 20.2.ще започнат да изпълняват поръчките.Все още чакам,но започнах да губя надежда.а

 

зелено бг
14 март 2017 | 14:11
Светлана Георгиева, фирма ЕТ "Флораленд", вече не е клиент на зелено

 

Веселина /вит/
01 апри. 2017 | 13:34
При каква максимално ниска температура може да се отглежда кетайската
W.sinensis "Рrolific"

 

Доротея Ангелова
12 сеп. 2017 | 05:40
Здравейте, от всичко, което прочетох, нямам обяснение, защо моята, глициния не цъфти, вече 15 та, година????

 

Златина
28 ян. 2018 | 08:05
Здравейте! Искам да си гледам глициния на асмалък над източен гараж, но е слънчево само преди обед. Дали ще расте и цъфти в случая?

 

Златина
28 ян. 2018 | 08:12
Забравих да спомена , че съм от Царево, а на морския бряг си е ветровито.

 

Аве
16 фев. 2018 | 12:00
Да, морският климат е прекрасен за глицинията!

 

Албена Иванова
18 март 2018 | 21:52
Здравейте групичка, виждам че сте много не търпеливи с това цвете,но нали знаете че хубавите неща стават бавно. Глицинията цъфти след третата година ,а ако не се подреже правилно пак няма да цъфне. Нашата е на 8 г и е 10 метра дълга и цъфти обилно,Обича слънчеви места,а зимата издържа до -20 градуса.

 

Мария
25 апри. 2018 | 13:09
От 5год я имам и още не ми цъфти.Защо?

 

Веселка
26 сеп. 2018 | 12:27
Мръзнат ли зимата

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?