Пауловния - едно зелено бъдеще

Род Paulownia (сем. Scrophulariaceae) включва девет високо адаптивни видa с ценна дървесина. Това са: Paulownia elongata, Paulownia tomentosa, Paulownia fortuneii, Paulownia australis, Paulownia fargesii, Paulownia albiphloea, Paulownia catalpifolia, Paulownia taiwaniana и Paulownia kawakamii.

Видовете Пауловния произхождат от Югоизточен Китай, където се отглеждат вече в продължение на векове. Paulownia поражда интерес със своя изключително бърз растеж, висококачествена дървесина, красиви цветове и големи листа.

Всички видове от род Paulownia (Пауловния) са бързорастящи, с превъзходна дървесина, но най-перспективни в това отношение са Paulownia elongata (изумрудено дърво) и Paulownia fortunei, които за шест-седем години достигат до 20 м височина и диаметър на стъблото 30-40 см. Само от едно такова бързорастящо дърво може да се добие до 1 м3 дървен материал с високо качество. В Китай се отглежда Paulownia (Пауловния) на обща площ от 2.5 млн. хектара с цел да се задоволи огромното потребление на дървесина в страната.

Високата толерантност към засушаване, невзискателността към състава на почвите и широкия температурен диапазон (от –20 до + 40°C) прави видовете от род Paulownia (Пауловния) много търсени на световния пазар. Създаването на хибридни видове позволява отглеждането им при различни климатични условия.

Пауловнията e особено ценнa за засаждане на големи промишлени масиви, на опожарени гори, табани и свлачища.

Дървесината на Paulownia е лека и в същото време изключително здрава, което е идеалната комбинация за случаите, когато това съотношение е от значение. Дървесината лесно се поддава на всякакъв вид обработка. Светла е и поема добре боите (оцветители). Използва се за изработка на мебели, фурнири, плотове, играчки, като суровина за хартия, биогориво и др. Високото съотношение здравина/тегло прави дървесината от Paulownia незаменима в корабостроенето, самолетостроенето, за изработка на дъски за сърф, каравани и др. Дървесината на Пауловния съхне бързо на въздух (без пещи). Задържа малко влага (до 10-12%). Изключително стабилна е, устойчива е на усуквания, счупвания и деформации. Структурата на дървесината на Пауловния е много фина, повърхността й е копринено гладка, без дефекти (чепове). Водоустойчива е и има невероятен резонанс, което я прави много ценна и търсена при изработването на музикални инструменти.

От много голямо значение е и фактът, че Пауловнията не боледува и не се напада от насекоми и вредители, което до голяма степен снижава риска при промишленото й отглеждане.

Видовете от род Paulownia имат огромно значение за екологичното равновесие на страната, в която се отглеждат, както и за биологичното разнообразие, но най-вече за икономиката, предлагайки доброкачествена и високо ценена на световните пазари суровина.

Paulownia tomentosa (пауловния томентоза) е интродуциран в САЩ като декоративен вид. В страни като Китай и Япония използването на вида за декорация е традиция. Пауловния Томентозата има красив, постепенен листопад, обогатяващ почвата с минерали. Paulownia Tomentosa се изпозлва за декорация на паркове, градини, търговски площи, резиденции и др.


видяна: 8047
dfgdfg

 

 

Коментари

георги
05 апри. 2011 | 06:58
Много ми хареса и заинтерисува

 

КАТЯ
27 апри. 2011 | 09:33
МНОГО ГРОЗНО

 

Сашо Петков
14 юли 2012 | 21:55
Искам да купя напролет 1-2 готови за засаждане в квартала дръвчета.
Къде да ви намеря.

 

киро
31 ян. 2013 | 08:34
много са добри от къде да ги намеря

 

тодорка
19 окт. 2013 | 05:43
Много сладко миришат и са много красиви когато цъфтят

 

аполло11
19 авг. 2014 | 18:22
..подобно на бамбука - по-по-най.. но завземе ли територия, тоя интродуциран вид не отстъпва!.. няма такова нещо като "идеален" - никой не споменава за степента на изтощаване на почвата и степента на разпространение - колкото по-интензивен е разстежа, толкова по-настъпателна е инвазията на вида!

иначе спор няма - ефектно е!!
п.с.
мислете като за рапаните в Черно море - деликатес на изток, но тук са вредители в контитентален мащаб, превземайки териториите на мидите

 

ник
27 сеп. 2014 | 13:10
бих искал да разбера . ако посадя в балкана на1000-1200м дали ще вирее

 

Николай
11 фев. 2016 | 02:19
За тези които имат интерес http://olx.bg/ad/fidanki-razsad-paulovniya-tomentoza-ID5oZEa.html заповядайте !!

 

Дани
24 авг. 2016 | 13:56
кога цъфти, на коя година от засаждането?

 

Георги
12 ноем. 2016 | 19:06
Вижте тук:
http://www.alo.bg/3840138

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?