КЛЕМАТИСИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДИНИ

КЛЕМАТИСИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ГРАДИНИ

Автор: ПРО-ПЛАНТС ЕООД

Когато говорим за озеленяване на декоративни решетки, огради, треяжи и арки най-стандартно се сещаме за увивни рози. Но вече и много българи знят, че това далеч не е единствената възможност да получите цвят върху вертикална повърхност.
Какво ще кажете за клематиси?
     
Много статии и книги са изписани за клематисите, но те заслужават да бъдат споменати поне още веднъж!

Както и други популярни и обичани градински растения, има различни версии за родината и разпространението на клематисите, интересни, макар и не съвсем категорични и ясни. И все пак:
Дивите клематиси с произход Китай са си проправили път към японските градини през 16-ти век. Така след време японските селекции са били първите екзотични клематиси достигнали до европейските градини, през 17 -ти век.
От Европа, заедно с първите заселници на новия континет клематисите достигат до Америка. Заселниците в Дивия запад наричали клематиса „pepper vine” (пиперливи лози). Те взимали части от тези растениея и използвали семената и парливите листа като заместител на пипера. Американските индианци пък използвали малки количества клематис като ефективно лечение на мигрезно главоболие и нервни разстройства.
Да отбележим, че растенията от род клематис съдържат етерични масла, дразнещи кожата и лигавицата. Ето защо е добре да се носят ръкавици, когато подрязвате клематиса.
За отношението на опитните градинари към клематисите свидетелстват множеството мострени градини изградени в Западна Европа и Америка. Колекционери от цял свят се надпреварват да развиват и обогатяват колекциите си с най-новите откити сортове. По света съществуват множество професионални и любителски организации, посветили се на тези растения:
-    Британско клематис общество, Американско клематис общество, Международно клематис общество
     
КЛЕМАТИСИ.БГ
Нарастващият инетерес на българите към клематиса в последните години предизвика интензивен внос на повече или по-малко качествени готови растения от Холандия, Германия и др. страни, на българския пазар. За щастие вече има и „български” клематис – растения произведени в България (в разсадника на "Проплантс"), с високо качество, подбрани издържливи сортове, подходящи за нашите градини.


Източник: ПРО-ПЛАНТС ЕООД
видяна: 12297
dfgdfg

 

 

Коментари

Василка Динева
02 юли 2011 | 14:30
много харесвам клематисите обожавам ги.Искам да си намеря и червен клематис моля ако някой знае как да си го набавя моля обади се

 

Мимка
12 юли 2011 | 10:48
В градинския център на тази същата фирма ПРО ПЛАНТС има и червени и в бордо и розови.

 

Александър - стар варненец
18 юли 2011 | 13:36
В градината на родната ми къща преди повече от 70 години имахме бял и син клематис. Бяха красиви! Сега на това място има жилищен блок, а градинка липсва.
Радвам се, че отново има интерес към тези цветя.

 

Цветан
27 юли 2011 | 07:19
В градините в Западна Европа клематиси се срещат много често.
Виждал съм наистина колекционерски градини с клематиси , всякакви форми и цветове. Наистина много впечатляващо! А тези растения въобще не са капризни и трудни за гледане.
Чудя се защо българите все още нямат голям интерес към тях?!

 

доби
23 авг. 2011 | 11:52
много е красив ,увивен и;имам го син бих желала да имам и бял.Как и къде да си купя.Оби4ам ЦВЕТЯТА!

 

Мимка
31 авг. 2011 | 06:56
Доби, ако можеш да посетиш градинския център на ПРО ПЛАНТС в София, ще можеш да си избереш бял сорт. Много са красиви! А растенията на тази фирма са много силни, защото са произведени в България.

 

ИЛИАНА ОТ ПЛОВДИВ
09 сеп. 2011 | 21:06
ЗАСАДИХ ГО ТОЧНО ПРЕДИ 1 ГОДИНА ИЗРАСНА 1М И ПОЛОВИНА СЕГА ШТЕ ЗИМУВА КОГА ТРЯБВА ДА ГО ПОДРЕЖА И КАК

 

ефи_49
13 сеп. 2011 | 08:44
Клиенти които не са от София и много харесват цветето как могат да си купят.Има ли онлайн продажби

 

Цвети
13 сеп. 2011 | 13:49
Ефи, потърси контакт с фирмата производител - ПРО ПЛАНТС.

 

Елена Г
14 окт. 2011 | 08:32
За ИЛИАНА ОТ ПЛОВДИВ: Аз правя следното нещо с моите клематиси - на есен ги позатрупвам малко с рохка почва (да се образува около 30 см. бабунка). На пролет - примерно в края на март режа стъблата силно - оставям ги да са високи само 20 см. и от април силно започвам да ги подхранвам. Но моите клематиси са лятноцъфтящи. Ако ти е пролетноцъфтящ - резитбата трябва да се прави след като прецъфтят. Обаче след като твоя е на 1 година, значи трябва да го поорежеш добре напролет, за да може да се сгъсти отдолу.Аз живея в Елин Пелин и за нашите климат.условия тези грижи дават чудесен резултат. Ако можеше да се прикачват снимки в този форум, щях да ви се похваля с моите клематиси!
УСПЕХ!

 

Антоанета
31 окт. 2011 | 18:11
Клематисът е много красиво цъфшяща лиана. От близо 7-8 години се мъча да ги отглеждам. Купувап ги от цветарските магазини в Кюстендил. Първите два загинаха,но аз продъпжих да купувам. В момента имам 5 вида-бял, червен,розов и два вида син. След като се хванат се развиват бързо и цъфтят от пролет до есен. Не обичат горещите слънчеви лъчи. Обичат да се оросяват привечер. Не изхвърляйте черупкте от яйцата-счукайте ги в хаванче и ги посипете върху корените.

 

Светла
18 ян. 2012 | 19:31
Колекционер съм на тези красиви лиани клематисите имам повече от петнадесет вида даже миналата пролет се здобих и с жълт много са красиви ако някой знае имейл на фирми предлагащи разновидности на клематиси нека сподели ще съм много благодарна имаш ли един и когато цъфне не можеш да спреш да си купуваш това е като краста.

 

Светла Иванова
29 ян. 2012 | 09:11
имам обикновен отглеждам го в силистра ,без зазимяване.есента го подрязвам. цъфти обилно със сини цветове.

 

МАРГАРИТА
27 фев. 2016 | 18:52
ПРЕКРАСНИ СА

 

звезда
28 фев. 2016 | 11:01
имам червен и светло син искам размяна за тъмно син кадифен вишнев

 

звезда
28 фев. 2016 | 11:04
може и розов цвят ако имате свържете с мен аз ги пресявам края на март

 

Захарина-до Звезда
17 апри. 2016 | 13:31
Мога да ти дам розов.бял с лилава среда за червен и св. син.

 

Захарина-до Звезда
17 апри. 2016 | 13:38
067533418 сл телефон

 

Йорданка
18 апри. 2016 | 12:05
Аз се запалих преди няколко години и имам 35 вида.Сега цъфтят и са много красиви.

 

Валентина Йорданова
03 май 2016 | 17:17
а не може ли да се поръча онлайн

 

Мария Каракашева
16 март 2017 | 12:20
Аз също обичам много клематисите ,купила съм си поне 10 досега,но в България ги продават много скъпо по 15 до 20 лв дкато в Англия са само 1.50 паунда.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?