ВОДНАТА ЗАВЕСА – УНИКАЛНА АТРАКЦИЯ И ЕСТЕСТВЕН КЛИМАТИК В ИНТЕРИОРА

ВОДНАТА ЗАВЕСА – УНИКАЛНА АТРАКЦИЯ И ЕСТЕСТВЕН КЛИМАТИК В ИНТЕРИОРА

Автор: фирма ХИДРОЕФЕКТ
КАКВО  ПРЕДСТАВЛЯВА ВОДНАТА  ЗАВЕСА?
Това е фонтанна технология  при която се съчетават тихото и  приятно ръмолене с много доброто  пречистващо и освежаващо действие на водата  Действа като естествен „климатик” през горещите летни дни и е едно много добро  място за отдих  и релаксация, място предразполагащо към  делови срещи и бизнес  преговори, и не на последно  място незаменим декоративен елемент в интериора,  особено под купола на атриумнато  пространство - на височина 5, 10, 15, 20 и повече  метра ( тя е атрактивна дори  когато  не работи, ако е изпълнена  както трябва).  При по – големите  височини се  създава  усещането  за бавно сипещ се сняг на едри „парцали”, причина за което са  гонещите се една след друга едри водни капки. Прохладното й действие  като естествен „климатик” през горещите летни дни се дължи основно на сравнително  голямата допирна площ на движещата се вода по  водоспускащите  ленти с въздуха. Така например при водна завеса с ширина 10 m, височина 3 m и разстояние между лентите 3 cm,  общата дължина на нишките е около 1000 м, а разгънатата допирна водна  повърхност e около 25 m2, която площ  е еквивалентно на плътен водопад с размери  5х5 m.
Всичко  това  може да се постигне с помощта на височинно разположено  дистрибуторно  устройство, вградено в декоративно оформен  иноксов  ламаринен кожух, със светещи  отвори по него,  осветление и дюзи, от които през 3 см  една от друга излизат ленти за предвижване на  водните  капки. Използването на открито  тръбно дистрибуторно устройство, както и на рибарска корда  вместо специална лента  за това,  води до силно занижаване на ефекта и преследваната цел, изразена по – горе. Много добра архитектурно – екзотична комбинация се получава  когато във основата на водната завеса  се гарнират водопади, подводно осветление, широкостеблени  леко подскачащи водни струи с височина 10 – 15 см и акомпанираща растителност  наподобяваща оазисен пейзаж. Противно на екстериорните решения  в случая водопадите следва да бъдат с леко обливаща  водна струя или преливна, но оформена като тънка „целофанена”  ципа, равномерна и неразкъсваща се, трамплираща  и прибираща се към стената на преливника с оглед на редуциране на шума.
Формата на водната
завеса може да бъде  различна, в зависимост  от конюктурните условия на място,  предложението на архитекта  и  желанията на инвеститора – кръгла, елипсовидна, спираловидна, дъгоoбразна, праволинейна и др.
Преследваният и желан ефект на водната  завеса зависи от  качеството на хидравличното решение –  по всички водоспускащи ленти трябва да  се стича равномерен  капков дебит  и много важно - с точно определена големина.  В противен случай няма да се получи  желаната снежна  зимна картина и ефект. Когато височината на  водната завеса  е по – голяма и същевременно водното огледало в основата  е сравнително малко то при допира на падащите водни капки с водната повърхност се  получават дребни, изскачащи извън резервоара водни   пръсчици, а оттам и нежелателно и неконтролируемо  намокряне на прилежащите  стени и подове. За да не се получи това от автора е разработено и патентовано  решение с което се улавят цялостно  всичките падащи водни  капки, и същевременно решението позволява да се регулира силата на шума, когато това е необходимо – при банкови офиси и др.
КЪДЕ  Е  МЯСТОТО  Й?
Навсякъде в интериорното пространство – в обществени зали,  високопрестижни и луксозни хотели, СРА центрове, бизнес центрове, офиси, атриуми,  зимни  градини междустълбищни пространства  и др.

Източник: ХИДРОЕФЕКТ
GSM: 0888 36 41 59
видяна: 1613
dfgdfg

 

 

Коментари

ЯНИТА КОЛЕВА ТРИФОНОВА
21 апри. 2012 | 17:04
МОЛЯ ЗА ЦЕНОВА ЛИСТА ЗА ВЪДНА ЗАВЕСА НА ВИСОЧИНА 12 МЕТРА
ШИРИНА 70 СМ И ПО ПОДРОБНА ИНСТРУКЦИЯ ЗА МОНТАЖ

 

ВАТОН - арх.ВАЛЕНТИН ТОНЕВ
12 юни 2012 | 14:14
Ще ми трябва консултация за един конкурс за биоклиматично училище на остров Крит.
email: vaton@mail.bg
GSM - 0886 42 42 40

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?