Изкуството топиари или чудните зелени скулптури

Изкуството топиари или чудните зелени скулптури

Изкуството на градинската скулптура: Топиари - Нестандартни фигури от зеленина

Изкуството, което създава скулптури чрез подрязване по подходящ начин на дървета, храсти и треви, се нарича "топиари" (topiary).  Създаването на оригинални произведения е познато на човечеството вече над 2000 години. Най-популярни и предпочитани са фигурите на хора и животни. В древен Рим градинарите се упражнявали не само в подстригването на храсти като пирамида или сфера, но и имитирали цели сцени от бита и ежедневието.
В Япония то се видоизменя и става популярно като „бонзай“. В периода на Ренесанса в Европа се появяват градини, в които растенията биват оформени във форма на куб, сфера, пирамида, модели на дървета и форми, изобразяващи хора, животни и други обекти. По това време топиар е било широко разпространено във Франция и в Холандия, откъдето през 1660 година модата на топиар се прехвърля в Англия, където е добре приета и се развива бързо.

За създаването на уникалните скулптури се използват вечно зелени и гъсти дървета, храсти и треви. Те могат да придобиват всякаква форма, но класическите са геометричните: топчета, кубчета, пирамиди, конуси, спирали и други подобни.
Разбира се, и в това изкуство има творци, които надхвърлят контурите на обичайното и стандартното. Нека се насладим на фантастичните идеи, които превръщат градината в едно приказно кътче:
видяна: 4427
dfgdfg

 

 

Коментари

жаклина маринкова
11 март 2012 | 19:31
тези прекрасни склуптори са само още едно доказателство за безграничните човешки способности-прекрасни са

 

Таня
13 март 2012 | 19:29
Страхотни са.............

 

Вероника
01 апри. 2012 | 08:31
Разкош. Браво на създателите!!!

 

Никол
19 май 2012 | 12:54
Каквото и да казваме за тези красоти .....просто думите не стигат.......ПРЕВЪЗХОДНО !!!!!!

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?