Розово дърво или щамбова роза

автор: Веска Флорова - ФЛОРОВ - 2 ООД

Характерно за тази група рози е високото стъбло, върху което се формира короната на розовото дръвче. В литературата тези рози са известни като щамбови рози. Производственият процес при тях продължава три години, като на първата година въру корена на дива шипка се облагородява междинник, който също е дивачка, но има свойството за няколко години да стане прав и надебелява до толкова, че да поддържа короната. Върху междинника през следващата година на височина по желание от 1.00 м до 1.50 м. се прави същинската присадка на калем от благородна роза. Обикновено сортовете използвани за това облагородяване са от рода на полиантово-хибридни рози, кoито са нискорастящи, студоустойчиви, многоцветни и дребноцветни, отличаващи се с обилен и продължителен цъфтеж. Тези рози дават възможност за формиране на компактна корона чрез подрязване и постигане на дълъг и траен цъфтеж на розовото дръвче. Щамбовите рози, когато са млади и стеблата им са все още гъвкави е задължително да бъдат привързани на 2-3 места към стабилно колче. Това е необходимо за да се предпазят присадките от изкършване.
    
През целият вегетационен период при поява на коренови издънки от шипковата подложка, почвата се разравя до основата на издънката и тя се отчесва. Не е желателно  рязането на издънките до почвената повърхност, защото ги стимулира към разклоняване и по-силно развитие. По дължината на междинника са разположени пъпки, от който е възможно да започнат вегетация леторасти на дивачката. Тези клончета трябва своевременно да се отчесват. През следващите години тези пъпки закърняват и появата на диви леторасти е почти невъзможна.
 
Подрязването на коронката на благородната роза става основно напролет, като се премахват стари, болни или измръзнали клонки /измръзване се получава главно при неузрелите, късно цъфтяли клонки/. Същевременно се цели формирането на сферична  корона. През лятото след прецъфтяването на букетчето, цветоносната клонка се реже до първия добре развит зелен лист. По този начин се оставя да се развие пъпката, която се намира в пазвата на листа и осигурява развитието на ново клонче с букет едър цвят. Зазимяването на щамбовите рози е важен момент от грижите за тях. У нас се наблюдават големи различия в зимните температури в отделните райони. От тук и необходимостта от прилагане на различни мероприятия. В по-топлите райони е достатъчно коронката на розата да се покрие добре с полиетиленово плaтно и да се привърже здраво. На по-студените места преди да се сложи полиетиленово платно е желателно коронката да се увие със слама или друг изолиращ студа материал. И в двата случая зазимяването става само на коронката /благородната роза/, тъй като междинника и корените са дивачка и са много студоустойчиви.


Източник: Флоров - 2 ООД

видяна: 11290
dfgdfg

 

 

Коментари

Славка Маринкова
10 ноем. 2015 | 10:00
Тази роза е невероятна откаде да си е вземя или купя .

 

зелено бг
10 ноем. 2015 | 10:03
Влезте в zeleno.bg в категория декоративни разсадници, най голям избор при автора на статията: ФЛОРОВ - 2 ООД

 

Ивайло Митев
27 ян. 2016 | 20:09
Ние произвеждаме и предлагаме Щамбови рози

 

Елена Ставрева
19 фев. 2016 | 07:22
"Съветът" за зазимяване с полиетилен е тотално недоразумение. Никога не зазимявайте щамби или други растения в полиетилен! Материята в която се зазимяват растения трябва да е водонепропусклива, но дишаща. Такива материи продават във всички големи магазини и не са скъпи.Също така не слагайте слама, защото задържа влагата. Слагат се хвойнови клони за по-голяма изолация!

 

Борис Въжаров
17 май 2017 | 08:07
Има ли разнообразни цветове? Къде може да се закупи за западната част на София?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?