Японски клен

Автор: Таня Георгиева-Разсадник 'Незабравка'

Acer Palmatum
или японския клен е
едно от наи-любимите и атрактивни дървета, използвани в озеленяването. Това са малки, листопадни, студоустойчиви дървета - знакова фигура в японската градина. Представляват чудесна гледка през почти всеки сезон на годината - разперили деликатните си, длановидни листа, грациозни и спокойните са олицитворение на японския култ към хармония и красота.
Това са наистина миниатюрни дървета, има под метър, други достигат около два, но и най-високите не надвишават четери метра. Селекционирани са най-различни сортове, с различен цвят и насеченост на листата. Поради своята компактност са много подходящи за малки градини или за отглеждане в контейнер. Предпочитат леко кисели, песъкливи почви, с разумно количество органична материя. Ако почвата ви е тежка или алкална, добавете торф, пясък и листовка. Кореновата система е плитка. Кленовете се нуждаят от някаква сянка, която да ги защитава от силното обедно слънце. Ако обаче са на твърде дълбока сянка, червенолистните сортове не могат да постигнат така характерният си интензивно червен цвят.

Ето някои от най-популярните сортове:

Ariadne - меденочервени напролет листа, които лятото се променят в пурпурни с розови нюанси.
Acer Palmatum Atropurpureum - яркочервен през пролетта и лятото, последвано от златисто-оранжево и червено през есента.
Beni-Schichi-Henge - зелени листа, поръбени с бяло и розово.
Bloodgood - много тъмно-виненочервени листа.
Dissectum Garnet - малки, дълбоко нарязани листа в пурпурночервено.
Emerald Lace - много финни, изрязани като дантела зелени листа, променящи се в оранжево-червени на есен.
Katsura - жълто-оранжеви листа.
Osakazuki - зелени листа, които обaче наесен са с най-впечатляващата огненочервена корона.


Източник: Таня Георгиева-Разсадник 'Незабравка'


видяна: 9960
dfgdfg

 

 

Коментари

Таня Георгиева-Разсадник 'Незабравка''
04 юли 2015 | 14:18
Моля свалете статията ми от сайта.Тя е авторска и понеже съм пропуснала да я защитя с авторски права ,колегите от 'Градина' Роза''-http://gardenrose.unas.bg/ са решили да си спестят малко труд и да я ползват наготово в сайта си.

 

Тралала
12 ян. 2016 | 10:30
ЗАБРАВИЛА , а как не забрави да се оплачеш ? Обявили са че статията е от ТЕБ ...аман от кисели Българи ... Била нейна , а къде ти беше мозъка , веднага след като я написа да я защитиш...
Аман от такива като тебе ...писачи драскачи и прочие , то пък и една статия , да ти кажа ли ти от къде си я преписала ...много си отворена нейната статия ...три реда ..

 

Сезам
12 ян. 2016 | 12:52
Че какво, като е твоя????????!!!!!!!!!!!!!-твоя.....друг път. Вероятно ,си ползвала специализирана литература?!!!!!!!!!А и...

 

Ирина Викторовна
13 май 2016 | 10:47
Здравствуйте, предлагаем Вам услуги комплексного продвижения вашего сайта, подробнее с нашими услугами Вы можете ознакомиться по ссылке http://www.anacron.ru/ Извините за беспокойство.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?