СКОРУША Sorbus domestica

Древен плодов вид, познат на хората, населявали българските земи още от бронзовата епоха и ранния исторически период. Тя е дългогодишно, бавнорастящо и мощно развито дърво с височина 15-16 м и ширирна на короната от 10-12 до 22 м. Неугнилите плодове са твърди, с отлична транспортабилност. Консумират се с удоволствие, когато започне процесът на т. нар. Благородно гниене. Узряването им протича неедновременно - от средата на август до средата на октомври. Благодарение на него в продължение на повече от два месеца може редовно да се разполага с плодове за консумация в свежо състояние и за преработка. Най-добре е да се берат в пълна зрялост. Много ценно е високото съдържание на фруктоза - 60,5% от общото количество. На второ място е глюкозата с 31,3% участие и накрая захарозата само с 1,2%. Те са подходяща храна за диабетици, още повече че съдържат и сортибол - от 9,6 до 19,4 мг тна 1 кг плод.
Способността им да подпомагат освобождаването на организма от токсични вещества е високо ценена. Плодовете съдържат 17 вида аминокиселини, като незаменимите съставляват 41-42%.
Ценността на скорушите е била известна още от древността. Препоръчват се при заболяване на храносмилателната система, разстройство, повръщане, като добър регулатор на храносмилането. Високото съдържание на минерални соли и аминокиселини ги прави добра храна и за подрастващите. Компот от тях с успех се използва при кашлица от проструда. Широко се използва кора от млади скорушови клонки при лечение на бъбречнокаменната болест, с камъни от уратени и уратно-форсфатен тип. Богатото съдържание на танини и минерални соли в съчетание с органичните киселини възпрепятстват образуването на големи количества пикочна киселина, които при скорушата са главно калиеви, калциеви и магнезиеви, имат положително влияние върху функциите на сърцето и кръвоносните съдове, на черния дроб и нервната система.
За контакти: softeo@abv.bg или на телефон 064832873  0878121217   0879928282
Мирослав Петров Маринов

видяна: 1624
dfgdfg

 

 

Коментари

Аделия Иванова
20 март 2016 | 20:08
На лозето на село я имах естествена. Превъзходен и рядък плод.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?