Хоя


Много хора си имат вкъщи едно от любимите на човечеството пълзящи растения – хоя, наричана понякога погрешно Asclepias.
Едно от най-непретенциозните стайни растение.
Родината й е Индия, отглежда се като пълзящо или висящо растение. Има месести листа и чадърообразни съцветия от подобни на восъчни звездички цветове. Цъфтежът обикновено се случва през периода от май до септември.

Най-разпространеният вид е хоя карноза (carnosa). Културата има няколко разновидности, сред които variegata (листа с кремав кант), exotica (листа с жълто по средата) и Crimson Princess (младите листа са червени). Хоя аустралис (australis) изглежда по същия начин, но листата й са почти кръгли. Хоя бела (bella) е висящо растение и се отглежда в домашни условия по-трудно от карноза. В продажба можете да намерите също така хоя мултифлора, която дава малки жълти цветове.
Хоя карноза е лесна за отглеждане цъфтяща лиана. Силните й увивни стъбла достигат дължина от 4.5 м. и повече, но изискват опора, например тел, тешетка или пръчки. Младите стръкове са месести и зелени (или кремаво-зелени) с малки листа. Ароматните цветове се появяват в края на пролетта-началото на есента. Миниатюрната хоя е по-малко капризна към светлина и влажност, но не е и толкова светлолюбива. Расте добре в окачени кашпи. Има няколко правила за това какво не трябва да правите с нея – не пипайте растението, след като е образувало цветоноси; не отрязвайте прецъфтелите такива и не пресаждайте растението, докато не стане наложително.
Стъблата на хоята са месести и сочни, също както и блестящите зелени листа. Цветовете са бели с розово в центъра, миришат приятно и се разполагат като чадър. Изглеждат като направени от восък, което дава и едно от имената на растението – восъчно цвете. Цветовете отделят обилно нектар, който можете да видите в тях като прозрачни капки. След прецъфтяване цветоносите не бива да се отрязват, тъй като те могат да образуват нови „чадърчета“ от цветове дълги години наред.

видяна: 4675
dfgdfg

 

 

Коментари

Дивака
19 ноем. 2014 | 12:48
Гришата има таквос ма го поокастри :D

 

Градинаря
19 ноем. 2014 | 19:04
Казали му, че така се прави за да порастне по-голямо...

 

руми
15 май 2015 | 08:40
За втори път отглеждам тази красота. Всеки момент ще цъфне. Напъпили са доста. Любимо цвете! Първият път го гледах в къщи - като цъфнеше цялата къща ухаеше чудесно. Сега го гледам в службата - колегите се натискат да го притежават и не знам как да ги удовлетворя. Хич не ми се кърши от него.

 

Ива
20 май 2015 | 08:06
Здравейте! Бихте ли ми казали от къде мога да си купя от това невероятно растение? Благодаря ви предварително! :)

 

ВАНЯ
04 ноем. 2016 | 19:04
различни видове хои :)
https://www.facebook.com/Цветни-екзотични-цветя-1128810940547119/

 

Мая
21 юли 2018 | 16:50
Имам хоя от няколко години , но за жалост не цъфти .Моля ви кажете ми къде греша в отглеждането ?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?