Евролоби иска да оскубе Долината на розите

Евролоби иска да оскубе Долината на розите

Едри лобисти на химическите концерни правят опити на европейско ниво да попречат на българското производство на розово масло и лавандула, за да наложат техни изкуствени заместители в парфюмите.

Пускат се сигнали, че се подготвят законодателни промени от Еврокомисията за намаляване или дори забрана за използване на редица натурални съставки в парфюмите, предупреди евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел.
Планираните от Брюксел промени се базирали на становище, че линалолът и линалин ацетатът, които са основни съставки на лавандуловото масло, както и гераниолът в розовото масло причиняват алергии.

България държи 40% от износа на розово масло в света и е първа по експорт на лавандула. По никакъв начин не сме уведомявани от Еврокомисията, че се готвят подобни ограничения, не съм чел и документ, който да ги предвижда, коментира за "24 часа" зам. земеделският министър Цветан Димитров. Според него случаят е подобен на опитите да се забрани влагането на ориенталски тютюн в цигарите, от което Брюксел се отказа.

Най-често подобни опити за ограничения се правят след сондажи по изследвания на Световната здравна организация, но завършват обикновено с изисквания за изписване на алергените на опаковките, заяви Димитров. Така например преди години било прието, че на етикетите на бутилките с вино трябва да пише, че има сулфити, а на храните - че съдържат глутен, следи от соя или фъстъци.

Освен това в позицията ни по общата селскостопанска политика било записано, че розопроизводството е важен сектор за България. Затова и се очаква експертите в Брюксел да вземат под внимание позицията ни.

Абсурд е да се стигне до забрана, Брюксел никога не го прави, в най-лошия случай може да спре да го подпомага, коментира и Георги Ралчев, шеф на "Растениевъдство" в министерството на земеделието.

"24 часа" научи и, че ще бъде подготвена официална позиция на България по темата, която до дни ще бъде представена от министър Мирослав Найденов.

Ще забранят ли "Шанел номер 5" и "Мис Диор" в ЕС, всъщност е въпрос, който занимава вече почти година почитателите на парфюмите. Истерията тръгна от юни 2012 г., когато научен комитет към Европейската комисия препоръча ограничаване на някои естествени съставки в парфюмите, причиняващи алергии.

Очаква се ЕК да излезе с проектозакон тази година, който да се базира на доклада на учените от юни. Възможно е той да предложи мерки, които да ограничат доста световната парфюмерийна индустрия за 25 млрд. долара в името на здравето на потребителите, съобщи Ройтерс.

Докладът е ново изследване, което е продължение на предишно, правено през 1999 г. Под ударите на ограниченията, препоръчвани от учените сега, попадат 12 нови съставки, за които е доказано, че предизвикват алергични реакции в различна степен.

Сред тях са евганол в розовото масло, цитрал, намиращо се в лимоните, и мандариново масло и кумарин - в тропическите бобени растения тонка. Научният комитет предлага концентрацията на тези съставки да бъде намалена до 0,01 процента в крайния козметичен продукт.

Освен това комисията направо предлага да се забрани използването на дървесен мъх и дъбов мъх, едни от основните дървесни миризми в парфюмите "Шанел №5" и "Мис Диор" на "Диор". "Тези съставки са гръбнакът за около 90% от парфюмите", коментира пред Ройтерс Пиер Сивак, председател на Международната парфюмерийна асоциация.

Европейската комисия няма намерение да забранява "Шанел №5" или някой от другите парфюми, обясни след многобройните медийни запитвания Фредерик Винсент, говорител на Европейската комисия за политиката за потребителите. В момента ЕК провеждала подробна консултация с всички ангажирани страни, включително и с производителите на парфюми, за да обсъдят препоръките на научната комисия и как те биха се отразили на индустрията.

Въпросът сега е дали да се прибавят новите 12 съставки към списъка на 26-те, за които сегашното законодателство изисква изрично да бъдат упоменати на етикетите на продуктите, тъй като са алергени.

Производители на парфюми очакват ново законодателно предложение от Еврокомисията до януари 2014 г. От Брюксел обаче отказват да се ангажират със срокове. Ако се въведат нови, по-стриктни правила, ще трябва да бъде сменен съставът на стотици парфюми.

Промяната на дадена миризма може да струва стотици хиляди евро в зависимост от комплексността на оригиналната формула. В много редки случаи заместването на естествена съставка със синтетична води до подобрение на продукта, обясняват производителите.

Навремето парфюм се е правел за 8 месеца, а сега - за един

Отдавна миризмите на най-известните парфюми са тотално променени и развалени.
Популярният аромат "Фаренхайт" на "Диор" е най-добрият пример. Навремето той е с много тръпчив мирис, наподобяващ бензин, а сега е слаб и дори лош.

"Причината за това са по-евтините съставки, които се използват в тази индустрия напоследък", казва Калина Гарелова, най-известният български парфюмен блогър. Миналата година излезе нейната книга "Парфюми в четири сезона", в която описва миризмите на най-известните производители на парфюми.

Големите концерни вече пестят от всичко - включително и от опаковката
През 70-те години тя е изработена така, че да държи правилно самото шише с течността, да поддържа дори една и съща температура. В момента и най-скъпите парфюми имат картонена опаковка.

"Освен това от професионалисти в тази област зная, че когато цялата композиция на парфюма бъде готова, трябва да отлежи от шест до осем месеца", разказва Гарелова. Това е необходимият срок, за да се получи качествен продукт.

Днес времето е съкратено на около един месец. Някои от съставките, използвани преди, са спрени и съответно заменени с по-евтини.
"Ако розовото масло бъде забранено, това ще промени цялата индустрия. Разбира се, може да бъде произведено синтетично розово масло, но то никога не може да има характеристиките на истинското. Няма как едното да замести другото и резултатът да е добър", е мнението на Калина.

Всъщност България е най-големият производител на розово масло. Изкупуват го едни от най-престижните компании - "Диор" и "Шанел". Въпреки че и те си имат собствени насаждения. Но те са главно за престиж.

Българското розово масло е много богато на мирис. А другото му качество е трайносттта. Тя се дължи на много балансирания му състав от восъци, алкохоли и микрокомпоненти. Восъкът по цвета, заради който капките роса сутрин се стичат, а не мокрят, задържа мириса. Затова розите се берат рано сутрин, преди да започнат да ухаят и да губят масло.

И към храни сме алергични, но никой не ги забранява

По презумпция много хора са алергични към различни храни, но никой не забранява тяхното производство, коментира д-р Наташа Ковачева, директор на Института по розата и масленоетеричните култури в Казанлък.

Личното мнение е, че производителите на рози и лавандула у нас трябва да бъдат спокойни, тъй като евентуална забрана би засегнала производството на парфюми в цял свят, а това няма как да стане на практика. А дори и да има ограничения, те ще бъдат само за някои съставки, а не изобщо при използването на лавандула и розово масло, т.е. техните количества в даден парфюм може би ще трябва евентуално да се намалят.

Всъщност ЕК не за първи път излиза със становището, че сред ароматните алергенни вещества са основните съставки на лавандуловото масло линалоол и линалин ацетат, както и гераниолът от розовото масло. Но тези съставки присъстват и в много други растителни видове, обясни д-р Ковачева.

Предполагам, че ако те бъдат под наблюдение, това ще утежни изготвянето на документацията и ще отвори повече работа на износителите на тези продукти и на производителите на парфюми, които трябва изрично да посочват на етикетите си, че стоката им съдържа тези съставки, за да бъдат предупредени потребителите.

Има и слухове, че за подобни ограничителни мерки лобират производители на синтетични продукти, които искат да заменят натуралните, но не мога нито да ги потвърдя, нито да ги коментирам, добави директорът на института по розата.

Розовото масло е в списъка на 100-те парфюмни алергена, но не е сред 26-те най-често срещани, обясни доц. Жана Казанджиева от Александровска болница, където е най-големият център за контактни кожни алергии у нас. Двата списъка съществували от около 10 г.

В дългогодишната си практика обаче тя не е срещала пациент със свръхчувствителност към розовото масло като съставка.
Към някои етерични масла се наблюдават реакции по-често, а при други - като розовото - по-рядко.

Да запазим течното си розово злато

МАРИЯ ГАБРИЕЛ, ЕВРОДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ

Повдигам този въпрос, защото е много сериозен. Има тревожни сигнали, че въз основа на становището на Научния комитет по безопасност на потребителите (SCCS) относно алергенните ароматни вещества в козметичните продукти Европейската комисия може да предложи законодателни промени за намаляване или дори забрана на натуралните съставки в парфюмите.

Ние като българи трябва да бъдем бдителни и да следим развитието на ситуацията. Според становището сред алергенните ароматни вещества са линалолът и линалин ацетатът, основни съставки на лавандуловото масло, и гераниолът, който е сред основните съставки на розовото масло.

Приемането на подобни мерки ще повлияе негативно на световната индустрия и ще засегне производителите на натуралните съставки, сред които е и България. Темата е изключително важна за нас, защото износът на българско розово масло покрива 70% от световното търсене и сме първи по експорт на лавандула - две от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми.

Този факт беше достатъчен, за да реагирам с въпрос към ЕК за мерките, които ще се предприемат по отношение на производителите на натурални съставки, на голяма част от които това е основен поминък; има ли алтернативно предложение за засяване на други култури, които да бъдат използвани в парфюмерийната индустрия; ще бъдат ли финансово компенсирани засегнатите производители; как тези промени ще се отразят на парфюмерийната индустрия и селското стопанство в ЕС.

Тук си задавам и въпроса защо намерението е точно в парфюмите да се ограничат някои от съставките на лавандулата и розовото масло, като същите се използват в други козметични продукти, в медицината, билколечението, ароматерапията и пр. Искам да отбележа също, че до този момент промените в състава на парфюмите идваха от Международната асоциация по ароматите (IFRA).

За нас е много важно, че светът признава превъзходните качества на българската лавандула, притежавани благодарение на уникалния климат и почвени условия, които имаме. През 2011 г. България е изнесла между 55 и 60 тона лавандулово масло, два пъти повече в сравнение с 2010 г. В доклада си за 2011 г. френската фирма-производител на парфюми "Еликсанс", потвърждава, че България е била на първо място в света по производство на лавандулово масло, изпреварвайки Франция.

В момента изнасяме лавандулов цвят за Германия, Австрия, Швейцария, дори за САЩ и Япония. По експертни данни на Селскостопанската академия през последните няколко години в България са създадени над 12 000 дка нови насаждения от лавандула, а по предварителни данни на министерството на земеделието реколтираните площи в страната от лавандула през 2012 г. възлизат на 36 645 дка.

Розовото масло, с което се отличаваме на световната сцена, също е под прицела на предвидените законодателни промени. В момента в Розовата долина в България имаме 36 хил. декара насаждения, а годишното ни производство е около 1,5 тона висококачествено розово масло. Франция, Германия, Япония, САЩ, Дубай, Арабския свят са големите потребители на българското розово масло, което намира приложение във фармацията за производство на лекарства (именно против алергии), на хранителни добавки, козметични продукти, ястия, напитки и т.н.

Българската маслодайна роза е била култивирана повече от 300 години, традициите в тази област продължават да се развиват и днес това е поминък на много наши сънародници.

Предстои да разберем какъв отговор на моя въпрос ще даде Европейската комисия. За нас като българи е също толкова важно обаче да бъдем бдителни и своевременно да известим комисията за нашата позиция и да отстояваме интересите си. Дано тревогите ни се окажат напразни, но в противен случай ще е нужно да се мобилизираме, за да защитим докрай България като световен лидер в експорта на лавандула и сред водещите страни в износа на розово масло.

Всички съзнаваме, че трябва да запазим трона си на държава, притежаваща течно розово злато и уникален нюанс на лилаво, защото имаме всички дадености да продължим развитието на тези производства.

Източник:
видяна: 310
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?