Азалия

Автор: фирма АКВАМАТ 2000 ООД

Азалията е  вечнозелен нисък храст цъфтящ през пролетта, и е сред най-обичаните цветя, отглеждани в стая, през пролетните месеци. Някои грижовни цветари успяват да оформят градинската азалея и като ниско широко разклонено дръвче. Цъфтежа на азалеята е застъпен от декември до май. Азалията се покрива с множество пъпки, които разцъфтяват от бяло до всички нюанси на розовото, червеното и лилавото. Съществуват и сортове, чиито цветове са от два цвята. Добре гледаното растение цъфти толкова обилно, че листата направо се скриват от цвят. Все пак, за да се получи тази красота трябва да бъде избран подходящият сорт азалея, защото цветовете на някои растения при стайна температура засъхват и окапват.

Цялото разнообразие от културни сортове на индийската азалия е започнало от диворастящата Azalea indica, която е смалки червени цветове и от А. indica alba, която пък е с големи чисто бели цветове. Тропическата A. ledifolia обаче е най-подходяща за отглеждане в стаи. Ако се забележи силно опадане на листата, веднага трябва да се вземат мерки – това е признак за болестно състояние на корените или засушаване на почвата.

За да се образуват повече цветове, растенията се пензират – премахват се връхните им пъпки. Първото пензиране се прави 35-40 дни след цъфтежа, когато на младите клонки се появи четвъртата двойка листа, а последното през юли, август. През този месец се образуват и цветните пъпки. Едновременно с тяхното нарастване в основата им се забелязват малки листоподобни израстъци, които трябва редовно да се чистят, защото в противен случай отнемат от растителните сокове, които са за цветовете. За да станат по-големи цветни пъпки и да се оформи храст, прецъфтелите клонки се отрязват. Младите екземпляри се присаждат всяка година, а по-стари веднъж на две или три години.

Температура: Най-благоприятната температура е 15 - 18 градуса

Светлина: Ярка светлина, но не бива да се излага на преки слънчеви лъчи. За Азалията е
подходящо  северното изложение.

Вода: Азалията се полива с престояла питейна вода, за да се отдели част от хлора. "АКВАМАТ 2000" предлага решение за поддържане на постоянна влага  - хитрата подложка.
Цветето се полива през ден, и когато не е в цъфтежен период се  оросява един път в денонощието, а в горещите дни – два пъти.
Започне ли активен цъфтеж прекратете пулверизирането. Сложете в близост до Азалията отворен съд с вода. Така водните пари директно се поемат от Азалията.

Влажност на въздуха: Страда от засушаване, но обилната влага и вреди.

Грижи след прецъфтяване: Цветето се пренася в хладно, но не много студено помещение и продължава да се полива. При първа възможност, когато времето позволява саксиите може да се изнесат на открито. За да цъфти обилно Азалията, се прибира в хладно и светло помещение при първите хладни дни.

Източник:
АКВАМАТ 2000 ООД
видяна: 24844
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  19 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?