ПОЛЯРНИТЕ ПАЛМИ НА БЪЛГАРИЯ

ПОЛЯРНИТЕ ПАЛМИ НА БЪЛГАРИЯ

Автор: Кирил Донов, ПАЛМ ЦЕНТЪР

Началото, или как стана така, че палми растат в България.

Като много други важни неща и това, че палми растат в България е открито случайно. През есента на 1973 г. в Историческия музей в Пловдив решават, че четирите палми са вече твърде тежки, за да бъдат пренасяни по стръмните стълби вътре в сградата и ги оставят навън. Те взели, че оцелели след зимата и хората решили да ги засадят направо в земята. Колко малки са били палмите по това време се разбира от подреждането им в градината. Не само, че са засадени твърде близо една до друга, но и между тях са добавени растения източна туя (Thuya orientalis). Очевидно е, че никой не е предполагал колко големи могат да станат палмите в една градина в Пловдив. На снимката се вижда една от палмите в двора, засадена настрани от останалите три и Христо, човекът който ги е засадил.

Тогава никой не е знаел какви са тези палми. Днес знаем, че това е Trachycarpus fortunei. Никой не може да даде достоверна информация за техния произход. Но поколението от тези палми показва повишена студоустойчивост (потвърдено опитно и от Д. Козаров в дисертационния му труд).

През следващите 10-15 години след засаждането на палмите в двора на музея в Пловдив още няколко растения от същия вид се появяват в по-топлите райони на страната - Кресна, Пловдив (на няколко места), Черноморието. От всички тях най-голямо значение за нашата история има една голяма мъжка палма, която много от вас вероятно са виждали - тя расте в градина в

Несебър, почти на края на новия град, на пътя в посока стария град. Тази палма, макар и вече с повече от 7 метра стъбло е засадена около 1985 г. В същият двор има още две по-малки палми. Голямата палма е донесена от Сочи (Русия), а по-малките са от опитната станция в Слънчев бряг.

В опитната станция в Слънчев бряг са доказали отличната студоустойчивост на поколението на палмите от музея в Пловдив. Те започнали опити с растения, получени от пловдивски семена. През първите години при тях цъфтели само женски палми и те били опрашвани с прашец от мъжката палма в Несебър. В резултат били получени голямо количество семена и малки палми от тях. След това голяма част от младите растения били предоставени на общините за засаждане по улиците на морските ни курорти. Само година по-късно палмите по улиците навсякъде били изкрадени (това учудва ли ви?) и единствените, които останали били тези пред полицейското управление в Слънчев бряг. Те вече са огромни великолепни екземпляри и са там до днес. От останалите палмички едва няколко десетки се появяват по-късно в някои дворове по Черноморието. За съжаление точно тогава започват промените у нас и вече никой няма интерес да дарява безвъзмездно палми на общините или на частни лица.

Но началото вече е поставено и на поколението на несебърската и пловдивските палми е съдено да станат известни в цял свят.

Източник:
ПАЛМ ЦЕНТЪР
видяна: 2441
dfgdfg

 

 

Коментари

жужа
06 ноем. 2013 | 14:37
От къде мога да се сдобия с такава палма.

 

Росица Драгиева гр. Казанлък
31 дек. 2014 | 15:45
Красиви но няма от къде да се намерят .
Например ако някой иска да направи градината прд блока по красива.

 

зелено бг
31 дек. 2014 | 15:46
От Палм Център или от другите разсадници и градински центрове,
регистрирани в www.zeleno.bg

 

Стоян Стамболийски-Тракийски градински оазис
31 дек. 2014 | 22:55
Това е така от опит мога да споделя че се намираме в благоприятна зона за тези растения
Вследствие на глобалното затопляне климата се променя и дава възможност за това но си има технология за това .Успях да одгледам посадъчен материал които тествам 2-ра година

 

Пламен Пенев
01 ян. 2015 | 11:29
А аз мислех че това с палмите из града го е измислил маминия...

 

Веска Шентова
01 ян. 2015 | 11:40
О, това не съм го знаела, за да натрия носовете на моите съграждани, дето от две години какво ли не изписаха за засаждането на палми из Пловдив, а това съвсем не било началото!

 

Таня Тошева
05 ян. 2015 | 10:56
Хич не ми се връзват палми в България! Не им е мястото тук!

 

Лина Петкова
05 ян. 2015 | 10:56
Факт - има доста студоустойчиви палми в България.

 

Боби Димитров
05 ян. 2015 | 10:58
Всяка палма да си знае Жунглата :))

 

Вили Гогова
07 ян. 2016 | 07:35
Аз съм от петричко село имам такава палма вече е на 26г като до 15г беше в саксия и сега вече 11г е посадена на земята и вече около 10м висока

 

Емилия Миладинова
09 ян. 2016 | 11:35
Трахикарпуса е най-студоустойчивата палма ,след като я отглеждам вече 8г.в северозападна България

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?