Дърво-лале Spathodea campanulata


 Едно от най-красивите декоративни дървета на тропическа Африка е Spathodea campanulata (сем. Bignoniaceae). Това неголямо, вечнозелено дърво има чудесни цветове, които по форма и цвят приличат на лалето, затова често го наричат африканско "дърво-лале".


Цъфти през дъждовния период. Тогава на върха на короната се появяват множество ярко червени разкошни цветове и дървото изглежда покрито с хиляди лалета.Докато е още пъпка, цветът е обвит от кафява, прилична на цип торбичка, образувана от чашелистчетата. Ако тя се прободе, от цвета пръска вода като от фонтан. Оттук води началото си и друго наименование на растението - дърво-фонтан. Това е течност която се отделя от специална жлезиста тъкан върху ципата на чашелистчетата. Преди цветът да се разтвори, той плува във водниста течност и благодарение на това не изсъхва.


Прекраснит
е цветове, които приличат на лалета с жълтозелени отвън и червеникави отвътре венчелистчета, могат да се видят и у американското дърво-лале Liriodendron tulipifera (сем. Magnoliaceae). Това декоративно дърво произхожда от Северна Америка, но се среща и в Европа. Дори има и у нас, например в София, пред Халите има две такива дървета и пред хотел Хилтон също има едно дърво.
видяна: 2920
dfgdfg

 

 

Коментари

Галя Чилингирова
19 ноем. 2013 | 10:37
колко ли струва това дръвче много ми хареса

 

Поля
09 апри. 2015 | 17:31
Можете ли да ми кажете от къде мога да го поръчам спешно ми трябва?

 

зелено бг
10 апри. 2015 | 08:27
За Поля. www.zeleno.bg е каталог на фирми за градината. В www.zeleno.bg в категориите "декоративни разсадници ", "градински центрове" и "посадъчни материали"има регистрирани над 120 фирми. Потърсете при тях, прозвънете ги..

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?