Понятието ЦВЕТЯ

То включва растения с малки размери (от няколко сантиметра до 2-3 метра), с красиви по форма и багри листа, цветове, съцветия или плодове, с интересна структура на цялото растение. Тези растения са предимно тревисти. По-рядко са дървесни и храстови видове, които при отглеждане остават със значително по-малки размери, отколкото в естественото им местообитаване.
Основна функция на цветята е естетико-художествената. Цветята въздействат естетически с красивите си форми и багри. Второстепенна е оздравително-хигиенната функция. Като растителни организми, цветята фотосинтезират и отделят кислород. С това подобряват физическата среда, в която живее човекът. Освен това те въздействат положително и върху психиката му.
За специалистите, които работят в областта на озеленяването, цветята са част от основния строителен материал (растенията), с който се изграждат зелените площи. По значимост те са след дърветата и храстите. Същевременно цветята са основният жив материал за естетизацията на закритата жизнена среда.

видяна: 988
dfgdfg

 

 

Коментари

мима недялкова
27 ноем. 2013 | 17:28
уникална градина.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  25 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?