Легенда за дряна – дървото на Светия кръст

Легенда за дряна – дървото на Светия кръст

Има една християнска легенда (с неизвестен произход), че Светия кръст е бил направена от дрян (Cornus). Твърди се, че по времето на Христос, дряновете били по-големи отколкото сега - най-големите дървета в района на Йерусалим.
Знаково, след Христовото разпятие, растението се променило до сегашното му състояние: то станало по-ниско и клоните му увиснали, така че то да не може да се използва повече за разпятия. Също така цветът на дряна се изменил, за да напомня на кръст - с четири напречно разположените венчелистчета, които да олицетворяват четирите лъча на кръста, тръните да напомнят за пироните с които Христос е бил прикован. Червените тичинки на цвета на дряна символизират короната от тръни (която според преданието е била направена от растението еуфорбия), а червените плодове на дряна - кръвта на Христос. Може би с тази легенда е свързана и нашата традиция, че дрянът е дървото с което сурвакаме за здраве и плодородие.

Плодовете на дряна се използват широко и в медицината. От тях се приготвят препарати против стомашни разстройства, за понижаване на температурата, като кръвоспиращи средства и др. Високото съдържание на витамин Р, витамин С, провитамин А и запазването им до голяма степен в преработените продукти  прави плодовете на дряна много ценни витаминозни храни. Дрянът се слави като дълголетно дърво и може да расте и плододава до 100 и повече години.

видяна: 1631
dfgdfg

 

 

Коментари

Магдалена Ангелова
19 фев. 2016 | 16:16
Следя с интерес вашите публикации и ви благодаря за интересно поднесената информация. А знаете ли , че в България има дрянови дървета с огромни размери ? Аз съм ги виждала в Родопите в района на селата Чокманово и Смилян в Родопите.

 

Радка Георгиева
20 фев. 2016 | 15:39
СЛЕДЯ ВАШИТЕ ПУБЛИКАЦИИ И ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА КОЯТО ПОЛУЧАВАМ

 

Лидия Стоева
20 фев. 2016 | 15:40
Всичко което показвате е вълшебно, доставяте радост на човек.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?