Природно озеленяване, странни пейзажи – архипелаг Сокотра, Република Йемен.

Природно озеленяване, странни пейзажи – архипелаг Сокотра, Република Йемен.

Сокотра е малък архипелаг от четири острова в Индийски океан, принадлежащ на Република Йемен. Най-големият остров, наричан също Сокотра , съставлява около 95 % от сушата на архипелага.
Преди около шест милиона години от Африка се е откъснало малко парче суша, което се е придвижило от страната на Арабския полуостров. Разкъсвайки се по пътя си на четири острова, парчето земя е успяло да "избяга" от своя родител на няколко стотин километра. Островната група се намира се на 240 километра ( 150 мили) източно от региона на Африканския рог и 380 км (240 мили) на юг от Арабския полуостров. Но за тези шест милиона години тук се е появила уникална еко-система - над 30% от растенията, 90% от влечугите и почти всички миди не могат да бъдат срещнати никъде другаде по света.
Островната група е много изолирана. Тя се описва от  хората които са я посетили  като "най-извънземно" изглеждащото място на Земята. Островът е дълъг сто тридесет и два километра (82 мили) на и 49.7 км (30.9 мили) широк.
Въпреки своята изолираност архипелагът Сокотра е населяван от най-дълбока древност. Достъпът до островите днес е лесен - със самолет или кораб, но трябва да се има предвид лошото време с безкрайни дъждове и нестихващ силен вятър.

видяна: 553
dfgdfg

 

 

Коментари

Евелина
22 ян. 2014 | 17:29
Я, какви големи гъби. С една от тях спокойно може да се нахранят 100 човека.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?