Японски клен /Acer palmatum/ - като акцент в съвременната градина

Японски клен /Acer palmatum/ - като акцент в съвременната градина

автор: фирма GREEN GARDENS

Acer palmatum, наречен японски клен, е вид дървеснo листопаднo растениe, издържащo на ниски температури  с естествено разпространение в Япония, Северна Корея, Южна Корея, Китай, Източна Монголия и Югоизточна Русия. Много различни сортове на този клен са избрани и се отглеждат в целия свят заради своите атрактивни листни форми и багри. Японски клен се отглежда в Япония в продължение на векове, а в умерените зони в целия свят от 1800 година. Първият образец на дървото в Англия е пренесен през 1820г.
Шведският лекар-ботаник Карл Петер Тхунберг, пътувал в Япония в края на осемнадесети век, го изобразява в рисунките си като малко дърво, което в крайна сметка ще се превърне в синоним на високото изкуство на японските градини. Той е дал родовото име palmatum след като го свързва с формата на листата му.
Acer palmatum включва стотици сортове с безброй форми, цветове, видове листа. Размерите на зрелите екземпляри могат да варират от 0.5 m до 25 m, в зависимост от вида. Описва се като храст или ниско дърво със заоблена корона и голи, тънки млади клонки. Листата са дълги 4-10 см, 5-9 - делни, с яйцевидно-ланцетни дялове, заострени и двойно назъбени. През есента са с червена багра. Цветовете са червени, събрани в щитовидни съцветия, а плодовете са с тъп ъгъл между крилатките.
Видът е изключително богат на декоративни форми, като едни от най-красивите са „Atropurpureum”- с 5 делни листа, тъмночервени през целия вегетационен период, dissectum- с 5-7-9 дяла, дълбоко разсечени до основата на листа, които на свой ред наново са разсечени дълбоко, листата са зелени, „Ornatum” – листата са подобни на dissectum, но са червени (dissectum atropurpureum) .Някои сортове са избрани за фенотипни аспекти, като например листа, форма и размер (плитко към дълбоко триделни), цвета на крилото (в диапазона от резидаво през тъмно зелено или от червено до тъмно лилаво, а други, прошарени с различни модели на бял и розов), кора, текстура, цвят и модел на растеж и са селектирани сортове  дървета, които са по-големи, по-издръжливи и енергични, отколкото е типично за вида.
Високата декоративна стойност на тези растения се определя от тяхното оцветяване през различните сезони и преминаването на оцветяването през пурпурната цветовата гама на зелено, жълто и червено, определено от слънцегреенето. Най-красиви са пурпурните цветове в началото на пролетта и края на есента. Зимата стьблата на някои видове придобиват по-ярък цвят. През всеки сезон ще наблюдавате вашия ацер в различен цветен нюанс, разкриващ неговата прелест.
Повечето от кленовете се нуждаят от полусянка и сянка. Когато са неправилно позиционирани на много сенчесто място, червеното оцветяване няма да се появи. Растенията, изложени на пряка слънчева светлина, през летните месеци ще погорят и ще загубят част от листата си.
Обичат слабо кисели, леки почви, с добри дренажни свойства. Кореновата система не е агресивна и е плитка. Това и малките им размери позволяват да се отглеждат контeйнерно.                                                                                                                   Нискорастящите видове се използват за направата на бонсаи.
Ацерите не бива да се преполиват. Предозираната влага води до гниене и развиване на гъбични заболявания.
Подрязване: през началото на пролетта се премахват всички сухи клони. Някои предпочитат да оформят своите дървета артистично или да подрежат интериорни клони,  които да подчертаят по-добре грациозните леторасти, особено през зимата. След пролетното избиване на листа, при 5 двойки листа трябва да се подрежат две. Това означава, че пъпките на втората двойка листа трябва да се отстранят. По този начин се оформя хубаво разклонение. Подрязването трябва да става веднъж годишно.
Размножаване: засяването на семена е възможно целогодишно. Семената трябва да са стратифицирани. Покълването става до 10-12 седмици.
Размножават се и вегетативно чрез резници, тъкани култури или присаждане.          Препарати от клоните и листата се използват като средство за лечение в традиционната китайска медицина.
Acer palmatum е неразделна част от изкуството на японските градини. Намира място като акцент в съвременните градини. Може да бъде разположен около пътеки, къщи, също така и в композиции. Нискорастящите видове могат да намерят място в скалния кът.

За повече информация се обърнете ТУК.

видяна: 16098
dfgdfg

 

 

Коментари

Цветан Димитров
11 март 2014 | 09:22
Прекрасни са. Възхитен съм.

 

ели гергиева
20 ян. 2016 | 10:08
Това сподрязването втората ддвоика листа не го разбрах. Втората по ред двойка от петицата ли се маха или как? И това за всеки клон ли е?

 

Латинка Йотова
04 окт. 2017 | 05:54
Много е красиво, преди 3 седмици ми го предоставиха от ф-ма Бакер, но от 3 дни вече няма никакви листа всичко опада, а все пак го купих за 50 лв.Не ми е за парите ,но никъде не мога да прочета нормално ли е това, е има ли нови листа???

 

снежа
05 окт. 2017 | 19:39
поръцай от сортови семена и растителна защита

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?