Мента - прекрасна подправка и ценна билка

Мента - прекрасна подправка и ценна билка

Mentha piperita
Родина на ментата е Европа. Разпространена е главно в северния умерен пояс. В България се срещат около 9 вида с многобройни вариации, от които се отглежда M. piperita - черна мента.
Ментата е многогодишно тревисто растение от семейство Устоцветни. Коренът и представлява хоризонтално коренище с множество тънки коренчета, които се използват за размножаване. Стъблото е четириръбесто и силно разклонено. Листата са с къси дръжки, продълговато яйцевидни, остро напилени, като в основата си са почти целокрайни. Жилките им по долната страна са изпъкнали, по горната – вдлъбнати. Цветовете са дребни, розови или розово-виолетови, събрани в рехави класовидни съцветия. Цъфтят от втората половина на юли до края на август.
Отглеждането на мента не е сложно. Тя не е взискателна към температурата. При покой коренището може да понесе и температура до 10оС. Не понася засенчването – листата окапват, ако няма достатъчно слънце. Добре се развива на въздушна и почвена влага. Предпочита рохкава, водопропусклива почва, да не образува кора и да е добре наторена с органични вещества.
Размножава се вегетативно. Коренищата се изваждат през есента, нареждат се на пластове и се покриват с почва.
Ментата използва се като подправка,  употребяват се  листата пресни и изсушени.  Фино накълцани листа от мента се прибавят към салати,месо, мусове, компоти и др. Особено подходящ е ментовият аромат за напитки в горещите летни дни – освежава и създава усещане за приятен хлад.
Също така, ментата съдържа етерично масло, горчиви вещества, витамини от групите C, B, PP и други.
Използва се като билка, има много лечебни свойства. Ментата е една от най-използваните билки поради многото си полезни въздействия. Нашата медицинска наука отдавна е определила, че ментата действа болкоуспокояващо, дезинфекциращо, нервоуспокоително, противовъзпалително, газогонно и апетитовъбуждащо.

видяна: 1514
dfgdfg

 

 

Коментари

Лазарова
28 май 2014 | 20:53
Ароматът на ментата, дължащ се на съдържанието на ментол, помага да се прикрие лошия дъх от устата . Свойства на билката водят до намаляване на микробите в устата, причина за лошия дъх .

 

Илиян Баджаков
16 юни 2014 | 06:31
Особено етеричното масло от мента... Имаме супер метод за GC-MS

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?