Как правилно да съхраняваме луковици на лалета

Как правилно да съхраняваме луковици на лалета

Всеки от нас може да пропусне периода, в който да засади своите лалета през есента. Независимо от причината: продължителни дъждове, ранен сняг или просто не сме успели поради липса на време за това. Какво да направим, ако нещо ни е попречило и не желаем да загубим ценните за нас цветя? Можем ли да ги запазим и как?
Първото нещо, което правим след като извадим луковиците от земята е да я прекопаем и да я обогатим с торове от калиево-фосфорната група. Извадените луковици е желателно да почистваме от остатъците почва по тях  преди сушенето, за да предотвратим гниене и болестотворни образувания. След това ги подсушаваме около седмица или 10 дни при температура +20 - +25⁰C и влажност на въздуха  50%. После махаме излишните люспи и корените и ги сортираме по големина. Така подготвени, луковиците на лалетата следва да се сложат на съхранение до следващия сезон в специални помещения с добра вентилация и възможност за регулиране на температурата. Ще отбележим, че както влагата, така и сухият въздух се отразяват неблагоприятно върху качеството и безопасността  на луковиците. Това трябва да го знаят най-вече  любителите планиращи размножаване на луковици,  желаещи  да имат търговска изгода от отглеждането на лалета. Ако допуснем пресушаване при съхранението, когато ги засадим в градината ще имаме слаб и беден цъфтеж (виж. статията „Засаждане на лалета” ). При това, образуваните пъпки се случва често да изсъхнат и да не се разпукат. Препоръчваме различните сортове (луковици) да се разделят и да се подредят за съхранение, не повече от три слоя луковици.   На първия месец от съхранението в хранилището е нужно да поддържаме температура близка до стайната, но с влажност на въздуха 70%-80%. В периода на формиране на пъпка, тази температура спомага за по-бързо развитие и едновременно ранно  цъфтене  през бъдещия сезон. Постепенно понижаваме температурата до +18⁰ С и продължавайки достигаме до оптималната +12⁰С, а влажността се поддържа в рамките на 60%-70%. При така създадените условия луковиците идеално се запазват и губят минимално своите сортови и биологични качества в сравнение с общоприетите начини да се съхраняват в земята или на стелажи.

видяна: 3835
dfgdfg

 

 

Коментари

Цветан Цанев
25 ноем. 2014 | 15:16
ВЪВ ЗЕМЯТА РАЗБИРА СЕ! В ПРИРОДАТА КОЙ ВАДИ ЛУКОВИЦИТЕ И ГИ САДИ ОТНОВО! НЕ ПИПАЙТЕ ЛУКОВИЦИТЕ!

 

Искра Пенкова
25 ноем. 2014 | 20:55
Полезно е да се знае.

 

Професора
03 май 2016 | 07:39
Луковиците трябва да се извадят и да се подсушат инак се формира нова луковица под посадената от Вас и вероятно въобще няма да поникне и да цъфти на следащата година

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  25 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?