5-те най-популярни растения за Рождество Христово

5-те най-популярни растения за Рождество Христово

Украсяването на дома със свежи цветя за Рождество Христово - е утвърдена вековна традиция. Прието е да се купуват цветя не само за декоративни цели, но също така и за подарък на близки и приятели. Това се дължи на факта, че традиционните цветове за Коледа включват червено и зелено, и тяхната символика на цъфтящи растения: Любов и Благополучие.
В тази статия ще разгледаме пет коледни растения, които отдавна са се превърнали в символ на светлия празник Рождество Христово.

Коледна звезда или Понсетия (Euphorbia pulcherrima)
Коледната звезда, вече повече от два века, е едно от най-популярните растения за Рождество Христово. На запад и в Европа разцвета на коледната звезда е сигурен знак, за приближаването на коледните празници и е широко използвана за украса на търговски центрове, църкви, апартаменти и къщи. За най-популярен сорт се счита една комбинация от червено и зелено, които цветове са традиционни за западната Коледа.

Бял имел /Клейник/ (Viscum album L.)
Белият имел е елегантно растение с което са свързани много коледни традиции, една от които е целувка под окачения на клонче имел. Тази оригинална традиция води началото си от скандинавската митология, където имел е подчинен на Фрея - богинята на любовта, красотата и плодородието. Смята се, че имелът разкрива своите магически свойства точно преди Коледа, като довежда в дома здраве, любов и благоденствие. На Бъдни вечер, клончета от имел красят входа на дома, имела украсява осветителните тела и се използва за украса на празничната трапеза.
В природата, имела обитава, или по-точно казано - паразитира, по клоните на дървета и храсти, като приема сферична форма и извлича хранителни вещества от вътрешността на дървото, на което расте.

Амарилис  /Рицарска звезда/ /Хипераструм/ (Hippeastrum)
Амарилисът е стайно луковично цвете с огромни червени, розови и бледо жълти цветове. В много западни страни е прието това цвете да се подарява на коледните празници, като се смята че то прибавя към интериора на дома нотки на топлина и гостоприемство. Цветовете на рицарската звезда се използват в коледни, при украсяване на интериора, а също и директно се украсява самото цвете превръщайки го в миниатюрно Коледа "дърво".

Коледниче (Schlumbergera)
Коледничето или както още е наричано  коледа кактус е получило името си заради своя период на цъфтеж: от началото на ноември до края на януари. Поради своята непретенциозност и продължителния цъфтеж коледничето е популярно сред любителите на стайни растения, особено в празничния зимен период, когато е толкова приятно да добавите към интериора на къщата ярки цветове.

Илекс /Джел/ /Холи/  (Ilex)
Илексът е род храсти и дървета и тясно е свързан с Рождество Христово , благодарение на своите ярко зелени листа и червени плодове, които привличат окото. Както имела, така и илекса Холи е бил използван още в древния Рим по време на зимните празненства, мястото на които по-късно е заето от Коледата. Днес клончета илекс са широко използвани в украсяването на празничната коледна маса или на помещенита, като материал за коледни венци и декоративни композиции, а понякога дори и като заместител на традиционната коледна елха.
Илексът рядко се отглежда в стайни условия, но той успешно се отглежда в градината, тъй като много от неговите видове са мразоустойчиви и е напълно податлив на топиари (topiary) и не е придирчив към почвата и се чувства добре дори в  условия на неблагоприятна светлина.

видяна: 6692
dfgdfg

 

 

Коментари

Сокол Пиле
08 дек. 2014 | 14:50
От изброените само коледничето е традиционно за България според мен.

 

Дора Димова
18 дек. 2014 | 10:56
Можете ли да ми кажете, къде в България мога да намеря и да си закупя Джел или както го зная аз бодлива зеленика?

 

зелено бг
18 дек. 2014 | 10:56
За Дора. www.zeleno.bg е каталог на фирми за градината. В www.zeleno.bg в категориите "декоративни разсадници " и "градински центрове" има регистрирани 114 фирми. Потърсете при тях, прозвънете ги..

 

Димитър Казаров
03 дек. 2015 | 17:53
Коледна звезда мисля за най удачно.

 

Мария Петрова
04 дек. 2016 | 13:27
Може би и да греша,но аз знам,че Рицарската звезда като цвете се приспива есента и на пролет започва да се полиа и после цъфти.. По таз логика,неможе през коледа да поднасяме цъфнало цвете от този сорт. Моля специалистите за рсзяснение!

 

Флория
05 дек. 2016 | 20:13
Когато бях дете, амарилисът се наричаше "Холандско лале", отглеждаше се само като стайно цвете и цъфтеше през зимата. Днес не е така. Явно всичко зависи от ритъма, създаден от домакинята - периоди на засушаване и активно отглеждане

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?