Какво да засадим през януари

Какво да засадим през януари

Разбирам някои градинари, които през януари вече нямат търпение да засадят нещо и с това да приближат откриването на летния сезон. По принцип семената за разсад се сеят през февруари, но някои цветя можем да засадим и през януари, при условието, че към естественото осветление ще бъде добавена и изкуствена светлина. В противен случай, разсадът може да се издължи и в последствие няма да бъде годен за засаждане на открито (защото така или иначе няма да има полза от това). Какво можем да засаждаме през януари? Основно това са цветята.
Карамфил Шабо /Dianthus caryophyllus var.schabaud/ спокойно може да се засее през януари. Издънките се появяват от шестия до четиринадесетия ден.  Цветовете на този карамфил са много красиви - нещо като пухкави цветни топки с диаметър 4-8см.
В края на месец януари може да засеем и семена на Лобелия /Lobelia/. Това растение може да бъде храстовидно и алпелно. Лобелии,  засети в края на януари  ще цъфнат вече през май.
Еустомата /Eustoma/ за да цъфне през юни, трябва да я засеете през януари. Кълняемостта на това цвете не е много добра и чак след две седмици може да се види дали има някакъв резултат.
В края на януари можете да засеете и някои многогодишни  цветя, като например Карамфил, градинска Иглика, Теменужки и Мушкато, а също така може да засеете Петунии и Рододендрони.
А така също, през този зимен месец  може да се започне и отглеждането на горски ягоди чрез семена.  
Засяването на семената за разсад на повечето растения основно се прави през февруари, а през януари градинарите, обикновено се занимаваме с не по-малко приятно занимание - закупуването на семената.
Още веднъж ще отбележа, че най-важното за отглеждането на разсад през януари - това е осигуряване на допълнително осветление, в противен случай целият смисъл на ранното засаждане се губи.

видяна: 6467
dfgdfg

 

 

Коментари

Галя Влчева
16 ян. 2015 | 08:45
как мога да разбера какви са цените на розите и мушкатото!

 

зелено бг
16 ян. 2015 | 09:01
В www.zeleno.bg в категория "посадъчни материали" :
http://www.zeleno.bg/bg/category/77-posaduchni-materiali.html
има 33 фирми които продават семена прозвънете ги.

 

Ренета Цанева
16 ян. 2015 | 14:31
Полезна информация.

 

илко
06 фев. 2017 | 15:39
важиш!!

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?