Амарилис - Даниела Роева

Амарилис - Даниела Роева

МОЯТ АМАРИЛИС е на две години. Купих огромната луковица от изложението "Флора" в НДК. Цветовете са огромни и много красиви. След прецъфтяване ги изрязвам внимателно с остър нож и изнасям саксията на източен балкон. Поливам и торя веднъж месечно до есента. Тогава изрязвам листата и приспивам цветето. Саксията оставям в мазето и не поливам до пролетта. Обикновено съм нетърпелива и още в началото на февруари я изнасям на светло и топло и започвам да поливам и торя. Щом се оформят пъпките се тори всяка седмица и така до като цъфти. ПРЕКРАСЕН Е!

видяна: 34717
dfgdfg

 

 

Коментари

даниела
29 май 2010 | 19:11
наистина е прекрасен аз имам 4 различни цвята

 

светлана цонкова
18 юни 2010 | 12:57
прекрасно е това цвете и аз го имам но е с други окраски

 

Кацарова
30 юни 2010 | 13:03
Прекрасен екземпляр,очевидно гледан с много любов

 

ваня
22 ян. 2011 | 09:06
СТРАХОТЕН Е

 

Галя
04 май 2011 | 16:24
Наистина много е красив

 

Ценка
17 май 2011 | 18:20
Много е красиво това цвете.Имам го от три години,но едва сега цъфна а има и оше една пъпка.Разбрах че за да цъфти луковицата трябва да е наедряла предната година.Имам оше една окраска-бяла с розово,но за съжаление тази година нямат пъпки.

 

Яника
19 май 2011 | 17:50
аз имам едничко от 3 години и всяка година го чакам да цъфне а то неще явно бъркам някъде

 

ВАНЯ
24 авг. 2011 | 13:13
МНОГО Е ВАЖНО ПОЛИВКИТЕ ДА СЕ РАЗРЕЖДАТ И ЛИСТАТА ДА ПОЖЬЛТЕЯТ, А НЕ ДА СЕ РЕЖАТ О6ТЕ ЗЕЛЕНИ.

 

иван
19 фев. 2012 | 16:49
Имам много хипераструми и тази зима една саксия оставих в хола на над 20 градуса - с климатик.В момента цветоносите са високи по 120 см и всеки момент ще цъфнат.Съжалявам, че другите ги оставих на хладно - остъклен балкон, с рядко поливане и без подрязване.Те цъфтятобикновено м. май.
Това с "приспиването" май не е мн.добре защото в родината си не спят.
От прецъфтял цвят събрах люспите и сега имам разсад.

 

Ванеса 75
22 апри. 2012 | 08:47
Иване, точно това търсех-знае ли някой, че от "кукуцката" на прецъфтелия Амарилис люспите се посяват... Аз не ги приспивам, оставям ги на остъклена тераса, не режа листата ако не са пожълтели. В момента имам 9 растения/ е, подарявала съм от тях през годините-това е останало/,3 от тях са с пъпки.Най-старото растение за първи път има 2 стебла с пъпки. От миналогодишните люспи имам 16-"бебета Амарилис"- очаквам да се появят още. Цветовете са червени с бели шарки- абе много са красиви-трябва да ги видите, но не знам как да публикувам снимка...

 

надя
22 апри. 2012 | 10:20
аз имам една луковица, която миналата година ми цъфтя за първи път и то през м. юли. Сега луковицата има вече 6 листа , но няма и спомен от цветонос.Като гледам снимки каточе ли на хората не им растат толкова листа. Дали не бъркам някъде в отглеждането / поливам съвсем редовно в подложката /

 

Ванеса 75
30 апри. 2012 | 18:45
Надя, незнам как да публикувам снимки тук за да покажа моите Амарилиси, но ще те успокоя с факта, че всичките ми растения са с по 6 листа. Първата ми луковица тази година пусна 2 стебла за цвят. Надявам се да разбера как се публикуват снимки за да покажа мойте красоти. Не ги приспивайте през зимата!!!

 

антоанета
20 юни 2012 | 15:59
много оби4ам и аз цветята ще ви дам безплатен съвет луковицата трябва да е/една втора/над по4вата така става по голяма а колкото е по- голяма пове4е цвят има след прецъфтяване веднага махайте стъблото много мога да пиша мили моми4ета аз имам 3 цвята бял, 4ервен, оранжев но 12саксии това . toneto766@abv.bg

 

Диана
26 апри. 2013 | 17:19
Имам Аmaryllis подарен от свекърва ми,а тя го е получила от свекърва си,която го има от майка си.Около 100 години,първо по неведоми пътища отглеждан в Ямбол,после пренесен в Стара Загора и последните 60 години в София.Имам около 10 луковици,те се разпространяват сами,през няколко години се присажда в отделни саксии и малките луковици се разсаждат.Цъфти за Великден,вадя го от мазето месец преди това,където прекарва зимата спейки.Цветовете са бели с червени нишки.Умирам от любопитство да разбера,как преди 100 години ,тези луковици са попаднали в Ямбол,но вече няма кой да ми каже.

 

Нели Михова
28 сеп. 2013 | 18:36
Не разбрах, трябва ли да приспивам Амарилиса през зимата

 

Лили
04 фев. 2014 | 23:01
За пръв път имам Амарилис ! В навечерието на новата година засях луковицата , преди една седмица ми цъфна !:) Сега гледам още едно стебло прокара и след десет дена сигурно ще цъфне! Кога и как да преспя ? Ако ми помогнете със съвет ще съм ви благодарна !

 

Надя
22 март 2014 | 07:43
С какъв тор поливате, универсален за цъфтящи, или има нещо специално? С повече фосфор, или азот, или калий?

 

тонка петрова
30 юли 2014 | 18:51
чудесен екземляр.имам два вида бял и оранжев.някъде бях прочела че може да го принудя да цъфне два пъти в годината но не ми се получи.някои опитвал ли е и дали е възможно.

 

галя
07 ноем. 2014 | 14:08
Кукуцка ? От кое село е ноя лаф?

 

Галина Таева - Велико Търново
30 ян. 2015 | 16:03
От всички коментари до тук научих много неща, някои от които знаех. Аз преспивам моите Амарилиси, но разбрах, че някои хора не ги преспиват. Не знам кое е по-правилното. Моите ги събуждам в края на март / при първа пролет / и после цъфтят около 15 май. Много видове били аз не знаех, но всички са много красиви. Аз имам от най - разпространените видове: червени с беличко и обратно бели с червеничко. :)

 

Пламен
02 фев. 2015 | 08:43
През септември купих от Холандия 4 луковици / едната беше с диаметър 18 см , а другите около 13-14/. Поразходих ги из Европата около 20 дни и какво беше учудването ми когато отваряйки хартиения плик видях 5 см кълнове. Месец след това най-голямата луковица цъфна с две съцветия, които преминаха за около 20 дни.Другите три за сега наблягат на листната маса и се развиват много добре . Смятам да опитам и двата начина на отглеждане.
Уникално красиво цвете.

 

мария
23 фев. 2015 | 13:22
прекрасно цвете

 

Хайван
17 апри. 2015 | 08:44
Диана, дано прочетеш за да получиш някакъв отговор: най-вероятно от Гърция и най-вероятно са Хипеаструм.

От гръчко си донесох и от двата вида, там бяха градински и се самоприспиваха през февруари. Чувстват се добре във силна, влажна, но пропусклива пръст на сянка/полусянка (там обаче слънцето е яко), виждал съм и на върло слънце в бедна почва, но стават по-дребни и съхнат в края на лятото.
За Великден Хипеаструмът "покълва" и малко отстрани пуска стъбло за цъфтеж, може и втори малко по-късно и започва да цъфти. Единственото по-красиво от цъфнал Хипеаструм е градинка с 20-30 такива... Затова на хората с градина препоръчвам пресаждането им навън в началото на март и прибиране в началото на зимата. Малко минус градуса или слани не са фатални за луковицата и подпомагат естественото приспиване, но пролетта е добре да се завие при опасност от такива. Съхраняват се на влажно, но не мокро място в пясък например. Ако луковиците все пак изсъхнат много - добре е в края на февруари да започне събуждането им чрез леко навлажняване.
За в саксия е дори по-лесно, че няма нужда от пресаждане и тревоги от много минусови температури.
Амарилисът първо пуска листа, после цъфти, затова става малко по-късно.

Горното е за естествено адаптирани растения, за холандските хибриди не знам.

След това цяло лято може да служи за декоративна зеленина.
Рязането на листа никак не е препоръчително, като за повечето луковични. За щастие листата започват да гният от основата и ако се отделят с леко дръпване - дошло им е времето.
Здравият цвят прави хубави семена, казват че ставали за сеене, но не съм пробвал. Размножавал съм само от избили луковички. Ако не смятате да сеете - изрежете го след прецъфтяването.

При засаждане никога не заравяйте луковицата! Препоръчвам пръстта (не забравяйте да я уплътните, да не е като дунапрен!) да е малко под основата на старите листа, после луковицата ще се покаже колкото и харесва.
Както казах, за естествено адаптираните растения (холандските хибриди - ? ) ориентировъчна дата е 5-ти март, плюс-минус десетина дни в зависимост от климата. Прекалено изсъхналите луковици трябва предварително да престоят поне седмица във влажен пясък (да не е солен, ей!). Ако обвивката се сваля лесно - премахнете я смело.

И пак да подчертая: силна, влажна, но незадържаща вода - локва, почва.

 

Венета
21 апри. 2015 | 10:39
Моят амарилис цъфна не беше цъфтял от 3-4 години не знам причината много се радвам

 

Нина
18 сеп. 2015 | 09:13
Това е моето НАЙ- любимо цвете. Имам вече над 30 различни вида с по няколко луковици от вид(а сега съм си поръчала още 5 нови вида). Изобщо не е капризно. Красят ми предния двор цяла пролет , а зимата цялата къща. Гледам ги вече от 7 години. Цъфтят ми пролетта и зимата, а някой дори и трети път през лятото. Но лятото и зимата цветовете по-бързо прецъфтяват защото им е топло. От личен опит мога да ви кажа, че както и да ги гледате почти няма до сбъркате. Дали луковицата е изцяло зарита или се показва от пръста няма значение. Дали я поливате в паничката или (както аз) с маркуча също няма значетие (само не мокрете разтворения цвят,пъпките може). Лично аз мойте ги приспивам,защото няма как да ги гледам всички вътре в къщи. Събуждам ги на етапи,по 5-6 саксии, за да не нацъфтят всички на веднъж (както стана една година) и да се чудя къде да ги слагам. Ако искате хубав и едър цвят трябва да ги торите. Тази година всички големи луковици ми цъфтяха с по два цвята и имах цвят 1,20 висок и 40 см. диаметър(даже съм си го снимала с метъра до него). Единственото , с което не съм съгласна от описанията как да се гледат е това да се присаждат на 3-4 год. Аз ги присаждам всяка година. Много успехи на всички и повече цветове, за да им се наслаждаваме по-дълго.

 

Дида
31 март 2016 | 11:41
Здравейте, цветари! Аз имам само една луковица, но много ми харесва това цвете и искам да го размножа. Доста по-нагоре срещнах коментара : " От прецъфтял цвят събрах люспите и сега имам разсад." Ще съм благодарна, ако споделите малко по-подробно - кои люспи?

 

Нина
02 апри. 2016 | 10:46
Съжалявам, че може и да те разочаровам, но не всеки път може да се съберат семена от цветовете. А иначе как става- оставяш цвета да прецъфти, ако няма да може да се развиват семена дръжката на цвета ще се посвие и ще изсъхне, ако обаче остане свежа и зелена не я пипай искам да кажа - не я режи. Семената се появявят там, където свършва цвета и започва дръжката. Ще видиш ,че след известно времи ще започне да наедрава. Семената ще са готови, когато тази "топчица" сама се разпукне,не я отваряй насила. Семената са дребнички, а от вън са покрити с черна люспичка, голяма колкото нокът. Лично аз веднага ги посаждам, но някои хора първо ги слагат във вода да поникнат и тогава ги посаждат. Първата, че даже и втората година тези новозасадени "луковици" не се приспиват. Дано да съм успяла да помогна. Успех.

 

Илияна
09 апри. 2016 | 15:12
На мен ми подариха засадени в една саксия пет луковици с избили листа. Какво да ги правя - да ги разсадя ли по една в отделни саксии или да ги оставя така? Кога избива цветоносното стебло? Дали ще цъфнат тази пролет ? Нямам опит, помогнете ми със съвет!

 

Нина
10 апри. 2016 | 07:47
Може и да не ги разделяш. Щом вече са изкарали остави ги да си растат. А колкото до цветоносното стебло в повечето случаи то се появява първо (още преди да са се появили листата) . Няма да е лошо да им сложиш тор, за да подхраниш луковиците. Може и да не цъфне тази година ,но ти не се отказвай. Успех.

 

Икова
18 апри. 2016 | 16:34
Тази година разсадих амаралиса. Имах една саксия от 3 може би 4години. Тази пролет ги разсадих. Имаше 20тина луковици. И то доста големи. Всичките ги насадих поотделно. Имат хубави зелени листа, но не знам дали ще цъфнат.

 

Дида
19 апри. 2016 | 17:36
Нина, много ти благодаря за точния и ясен отговор! Не писах веднага, защото исках да видя какво ще се случи с моя цвят. От 4 "фунийки" ми останаха 2 "топчици", които доста наедряха, но още не са се отворили. Ще чакам. Ако не другия път.
Благодаря отново

 

Нина
04 май 2016 | 08:30
Пак заповядай ;-) Успех!

 

Надя Г
12 сеп. 2016 | 06:04
Купих си 6 луковици от Холандия...много голями,някои пуснаха по 3 цветоноса а другите по 2 цветовете бяха огромни и много красиви. Сега имат много листа но луковиците се смалиха. Моля ако някой знае с каква тор се подхранва да пише.много ще съм благодарна. Имам и по стари луковици ,миналата година цъфнаха като гора,за мое най-голямо съжаление тази година цъфна само един.

 

Божанка Цанова
15 ян. 2017 | 10:00
Аз в момента имам 58 луковици амарилиси. Днес ги извадих от саксиите, подрязах им от корените и ги пресях отново след като преспаха от октомври до сега. Няма да бързам веднага да ги поливам. Миналата година имах 22 саксии с по 2 луковици в саксия. Всички цъфтяха. С нетърпение ги чакам и тази пролет да цъфнат, за да изпитам отново удоволствието от красотата им. Аз ги държа зимата по стълбите към мазето, на тъмно. Пролетта ги държа в градината пред блока, на оградата и на стилаж в средата на градинката ми. Голяма са красота!

 

Цура Милинова
16 ян. 2017 | 10:32
Здравейте Искам да попитам,подариха ми амарили за коледа .В момента прецъфтява .Какво следва от тук нататък ,да го пресаждам ли ,да го режа ли ?Много е красив ,страх ме е да не го изгубя.

 

Нина
01 фев. 2017 | 13:39
Здравейте г-жо Милинова ,може да го присадиш. Какво искаш да му режеш? Листата или Цвета??? Листата за сега ги остави на мира ,а колкото до цвета - ако прецъфти и дръжката започне да завяхва може да я отрежеш( на 2-3 пръста от гурдката).
Г-жо Цанова тези 58 луковици от един и същи вид ли са Ви????

 

Мариела
22 фев. 2017 | 11:15
Здравейте! Имам 6 амарилиса, от които след първоначалния цъфтеж само един повтори. Обикновено изкарват само листа, а цветоноси няма. Миналата година ги пресадих, спаха, сега се опитвам да ги събудя, единият само изкарва две листенца, но от цветонос няма и помен. Какво греша?

 

Нина
06 март 2017 | 12:10
Здравей , Мариела! За да цъфтят , аз на моите редовно им слагам тор.

 

Цура Милинова
07 март 2017 | 07:31
Благодаря ,Нина

 

Кети Димитрова
31 март 2017 | 12:43
Здравейте,като четях тези коментари много ме запалихте.Ако някой има за подаряване ще съм благодарна.

 

Кети Димитрова
31 март 2017 | 12:47
В много сайтове проверих да си купя,но навсякъде пише ,че няма наличност.

 

Нина
06 апри. 2017 | 13:13
Провери на botanika.bg. Имат четири вида в наличност.

 

Радослав
11 май 2017 | 10:11
Имам бяло с червено - 3 броя. Заменям един за луковица от червен амаралис.
0887 268 561

 

Борис
02 ноем. 2017 | 14:17
Купих си луковица която засадих през пролетта и цъфна.На другата годиха не цъфна .Само листа .Какво да направя за да може догодина да има цвят.

 

Розета Илиева
14 фев. 2018 | 15:01
Подариха ми луковица от Амаралис, която натопих вьв ваза с вода. Сега е разцьфтял, голяма красота и радост. Проблемьт ми е, че незнам какво да правя с луковицата след като прецьфти. Трябва ли да я засея?

 

Зина
18 май 2018 | 11:50
Здр.търсих причината защо моите амаралиси не цъфтят вече 5-6 год .какво ли не правех и приспивах и събуждах и пресаждах.няма и няма.н.тук прочетох много полезни съвети.тази гадина те отново не цъфнаха.

 

Зина
18 май 2018 | 12:04
В момента са на листа.посъветвайте какво да направя?да ги пресадя ли отново?да ги приспа ли?сега ли да го направя или да изчакам есента?

 

Борис Борисов
18 авг. 2018 | 12:07
Може ли някой да ми каже защо не ми цъфти Амарилиса?

 

Галина
26 окт. 2018 | 06:59
Ако по луковицата няма коренчета ще се хване ли?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  18 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?