Вертикалните лехи в градината - компактно и удобно

Вертикалните лехи в градината - компактно и удобно

КАК ДА НАПРАВИМ САМИ ВЕРТИКАЛНА ЛЕХА В ГРАДИНАТА

Ще ви потрябват:
- растения за засаждане (в нашия случай това са разсад на ягоди)
- PVC водопроводна тръба 100mm или 150mm диаметър
- почва
- груб чакъл
- бормашина
- свредло, фрезер  2.3 см.
- тапа за водопроводни тръба
- тръба с по-тесен диаметър (около 15мм) и да е с 8-10 см по-дълга от
PVC тръбата.

Стъпка 1. Определяме се каква дължина ни трябва и отрязваме водопроводната тръба, после съответно отрязваме и по-тясната тръба, за която напомняме, че трябва да бъде по-дълга с 8-10см.
Стъпка 2. В тясна тръба пробиваме отвори за напояване. Но го правим само в горната 2/3 част от тръбата. Иначе
всичката вода ще отива в по-долните слоеве и там ще има прекалено влажна почва.
Стъпка 3. Обвиваме по-тясната тръба за напояване със зебло и превързваме с канап, корените да не се докосват до отворите на тръбата. Долния край на тази тръба запечатваме със специална влагоустойчива залепваща се лента за тръби.
Стъпка 4. Дупчим с бормашина основната тръба. Разстоянието между тях трябва да бъде около 20см. Само 3 реда. Отдолу оставете малко място без дупки.
Стъпка 5. Започнете да сглобявате конструкцията. Вземете голям контейнер и сложете тръбата - това ще помогне да се избегне падането на конструкцията. Долната част на тръбата се затваря с тапа, тя трябва да е закрепена много добре, за да може да местите тръбата и тя да остава на мястото си /т.е. на тръбата/, после слагаме в нея тънката тръба. Попълваме долните 10см на тръбата с груб чакъл - това ще позволи на конструкцията да
бъде стабилна.
Стъпка 6. Попълваме тръбата с почвата и засаждаме ягоди или други растения. Поливаме чрез напълване с вода на тънката тръбичка, в зависимост от поливането, нивото на водата в тръбата за напояване ще става по-ниско, ще го следите и при нужда ще доливате да е винаги запълнена с вода.
Вертикалната леха е готова!

ПРЕДИМСТВА. Към днешна дата, са измислени множество варианти конструкции на вертикалните лехи, но неоспоримо предимство на всичките тези видове е тяхната компактност. И това се отнася не само за малките парцели. Дори и на балкона да направите една лека конструкция от пластмасови бутилки, можете да получите хубава реколта от различни билки и ягоди.
Следващото предимство на вертикални лехи, това е лесното
им поддържане. Тъй като разсадът или готовата реколта се намират на височина, при плевене или събиране на реколтата няма да има нужда да се навеждате и да натоварвате кръста си. Оборудвайки такива лехи в градината, корените и плодовете в тях са повдигнати високо над земята, което допринася за тяхната безопасност от малки вредители и гризачи. И благодарение на пирамидалната или цилиндрична конструкция, птиците не могат да кацат върху тях и да изяждат реколтата. Особено атрактивни са тези вертикални лехи за децата. Те не само с ентусиазъм  ще се грижат за тях, но и ще могат да ядат плодовете направо от храстчетата.
НЕДОСТАТЪЦИ. Вертикални лехи се нуждаят в често поливане. От липсата на влага растенията в контейнерите ще умрат по-бързо от други подобни сортове които са засадени на нормална леха в почвата. Въпреки това, този недостатък може да се коригира, но това ще изисква допълнителни инвестиции. Има два начина:
 Хидрогел, който се продава във всеки градински център или цветарски магазин. Той се смесва с почвата и в така подготвената почва се засаждат растенията. Гелът има способността да се натрупва и да задържа влагата, а при необходимост растенията ще консумират влагата от него.
Изграждане на капково напояване /поливна система/. Това е по-скъп, но в същото време и по-ефективен начин. Освен това може да го направите самостоятелно.

Във вертикалните лехи ще се чувстват добре само нискостеблени растения, и все пак ще
им потрябва активно подхранване с питателни вещества.
Садейки многогодишни растения в такива лехи трябва да се отбележи, че в някои райони на България през зимата почвата може да измръзне и в резултат да загине цялата коренова система на ягодите например, затова трябва да помислите как ще изолирате от студа вашата вертикална леха.
видяна: 20000
dfgdfg

 

 

Коментари

Бурда
18 юни 2015 | 07:53
Освен хидрогелът (което е по-скъпото, но не чак толкова, решение) може да се ползува наситнен торф и/или перлит, компост, които са много малко пипнати естествени материали. Ползувал съм ги в обичайни хоризонтални лехи, сандъчета, саксии и озеленен покрив и спестяват много поливане.

 

Милена Найденова
31 март 2016 | 05:57
Интересно и практично мога да пробвам! При вертикалните градини се пести пространство и повече насъждения!

 

Борислав
03 апри. 2016 | 15:46
Вместо да даваш много пари за хидрографски вземаш няколко памперса и ги разпорващ. Съдържанието го смесваш с пръста...

 

Борислав Йорданов
03 апри. 2016 | 15:48
Вместо да даваш много пари за хидрогел, вземаш няколко памперса и ги разпорваш. Съдържанието го смесваш с пръста и готово ...

 

марияна
23 авг. 2016 | 12:28
Искам да попитам.а не мръзнат ли през зимата корените.защото аз имам целогодишни.

 

Владо
06 окт. 2016 | 11:18
През зимата заължително се прибират в помещение, където да се поддържа температура над 4-5 грдуса по Целзий. Останат ли навън - измръзват.

 

илко
06 фев. 2017 | 14:49
кой е писал упътването???малко мяза на:един гаща слама да го ядеш нашто магаре,та ако може по ясно,на български и картинките отделно!!!!! благодаря

 

илко
06 фев. 2017 | 14:52
сори излезе ми всичко както трябва,само стъпка 4 да поясните

 

Жени
15 фев. 2017 | 04:51
Изпуснати са доста стъпки. Вижте повече на https://urbangreenspace.wordpress.com/2012/04/28/how-to-make-a-vertical-strawberry-tube-planter/

 

Пламен
23 фев. 2018 | 19:17
Като пробвивате отворите на напоителната тръба (с по-малкия диаметър) използвайте свредло 1мм, максимум 2 мм. В противен случай водата се изтича за по-малко от 10 секунди. Втория съвет е отворите да са само в 1/3 /от тръбата, няма смисъл, както е написано в 2/3, защото така или иначе водата се стича.
Това е съвет на база днешното изхраждане на вертикална ягодова градина за децата ми.

 

Пловдив
18 март 2018 | 21:42
Химикалите в памперсите са ОТРОВНИ! При разграждане причиняват онкологични заболявания. Не ги смесвайте с почвата да поемат и отдават влагата!

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  23 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?