КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ ПРЕЗ МАЙ

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА СТАЙНИТЕ РАСТЕНИЯ ПРЕЗ МАЙ

През май любителите – градинари са доста заети. И това се отнася не само за цветните лехи, но и за стайните растения и за цветята, украсяващи балконите. Слънцето свети все по-силно, денят се уголемява, което кара цветята да цъфтят по-обилно. Затова се нуждаят от повече грижи.
Не е късно цветята да се пресаждат и през май.  Не бива обаче да са на пряка слънчева светлина, трябва да се поливат умерено, докато корените не се стабилизират (примерно за около две седмици). Подхранването им трябва да започне не по-рано от два месеца след пресаждането. При бързорастящите растения като фуксия /обичка/, пеларгония /мушкато/, жасмин и др. връхчетата се прищипват, за да цъфтят по-обилно.
Изнасянето на цветята на откритите балкони е свързано с приспособяването им към слънчевите лъчи и вятъра. За да се избегне прегряването на корените, саксиите се поставят в сандъчета със субстрат, торф или пясък. Растенията се поливат обилно сутрин и вечер. Най-добре за тази цел е да се използва дъждовна или престояла вода. Листата и стъблата периодично се измиват с вода от лейка или се пръскат с пулверизатор – чистите растения по-рядко са нападани от вредители.
В продължение на целия месец е желателно растенията да бъдат подхранвани 2–3 пъти през  интервал от 10 дни. Бързорастящите растения се подхранват по-често от тези, които растат по-бавно. Младите и изтощени растения се наторяват с по-слаби разтвори и по-рядко.
Не забравяйте, че за орхидеите, кактусите, бромелиите и блатните растения съществуват специални подхранващи вещества, но ако използвате обикновени, концентрацията трябва да е двойно по-ниска от тази, която се препоръчва.
Нежните растения със сочни листа като сенполия /африканска теменужка/, бегония, папрат се държат в стаята, предпазени от обедното слънце и периодично се поливат с топла вода. Почвата в саксиите от време на време се разрохква. Цикламите, които са ни радвали през март – април , вече губят листата си, затова трябва да се държат на тъмно и прохладно място.
Много е важно растенията ежедневно да се преглеждат, да се поддържат чисти, да се отстраняват повредените листа и слабите израстъци.

видяна: 1582
dfgdfg

 

 

Коментари

нада йорданова
13 май 2016 | 11:01
аз се грижа за моите цветя, а ти?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?