КАКВО ДА ПОСАДИМ ПРЕЗ ЮНИ

КАКВО ДА ПОСАДИМ ПРЕЗ ЮНИ

За умелия градинар пролетта е много важен и отговорен сезон. Тогава градината се подготвя за засаждане на желаните култури. И всичко това става в определени срокове. Но какво да се направи, ако в градината е останало незасадено пространство?
Какво може да бъде посадено през юни?
И така, с какво можем да запълним празните лехи в началото на лятото? На първо място, при избора на растенията е необходимо да обърнем внимание на климатичните особености на конкретната местност. Юни е месец с по-дълго  слънцестоене и затова трябва да се подбират по-светлолюбиви насаждения. Например през юни могат да се засеят цвекло и моркови, царевица и бобови растения, ряпа, салата, магданоз и копър. В парниците може да се засади разсад на домати, патладжани, чушки и краставици. Опитните градинари знаят, че до средата на юни все още могат да се засадят късни картофи и тиквички.
Какви цветя да засадим през юни?
Юни е доста натоварен месец за засаждане на едногодишни и многогодишни цветя.  До средата на месеца се засаждат такива топлолюбиви и капризни растения като амарант, циганче, петунии, цинии, бегонии и колеус (стайна коприва).  Добре ще се развиват и ще цъфнат посятите през юни тагетес, латинка, космос, невен, годеция.  Ако пък засадите многогодишни растения през юни, очаквайте те да цъфтят едва през следващата година. Например можете да посеете градинска ружа (Alcea), топкарамфил (турски карамфил), двуцветни и трицветни теменужки, напръстник, както и да засадите гладиоли.
Ето и няколко полезни съвета:
Тъй като повечето растения през този месец по-трудно се адаптират на открито и за да не пропадне трудът ви, спазвайте следните правила:
•    Засаждайте вечер или в по-мрачно време, т.е. когато растенията няма да пострадат от преките слънчеви лъчи;
•    Дръжте разсада известно време на открито;
•    Обезателно прекопайте, наторете и полейте  мястото на засаждане.

видяна: 6861
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  25 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?