Как правилно да тълкуваме ЛУННИЯ КАЛЕНДАР на градинаря

Как правилно да тълкуваме ЛУННИЯ КАЛЕНДАР на градинаря

В книжарниците и в Интернет има голям брой публикувани лунни календари, но как да разберем кой е най-точния? Без да се впускаме в дебрите на астрономията, всички ние имаме определени познания за фазите на луната, за пълнолуние и новолуние, за влиянието на луната върху приливите и отливите, върху хората и растенията.
Луната преминава през следните основни фази: новолуние, първа четвърт, пълнолуние и последна четвърт. Лунният месец се състои от 29 дни, 12 часа и 44 минути, през което време се сменят двете основни състояния на луната: нарастваща и намаляваща. На нарастващата луна съответстват първа и втора фаза, а на намаляващата – трета и четвърта.
Фазите на нарастващата луна са благоприятно време за активен растеж и размножаване на растенията.
Фазите на намаляващата луна са подходящи за грижи за растенията, както и за борба с вредителите и болестите по тях. Новолунието и пълнолунието са кризисни моменти, когато Земята сякаш замира и не отдава от енергията си на растенията.

Разпределение на работата според фазите на луната:

НОВОЛУНИЕ
През 1–вия лунен ден не се препоръчва засаждане, пресаждане и присаждане /ашладисване/ на растенията. Но пък може да извадите кореноплодните, да окастрите храстите и дърветата, както и да наторите с калиева тор.
     
НАРАСТВАЩА ЛУНА
Периодът е съпроводен с най-интензивен растеж на растенията. По това време се засаждат бързорастящи храсти (малини, къпини), овощни дървета, цветя. Периодът е подходящ и за засяване на райграс, за пресаждане на стайни растения.
По време на първа и втора четвърт е добре да се засаждат розите.
Набраните в този период плодове ще бъдат сочни, но недостатъчно узрели.

ПЪЛНОЛУНИЕ
Благоприятно време за бране на плодове (но не трябва да се вадят кореноплодните). Тогава плодовете и зеленчуците ще бъдат най-сочни.

НАМАЛЯВАЩА ЛУНА
В този период е прието да се засяват и засаждат кореноплодни (цвекло, моркови, пащърнак, картофи, ряпа) и луковични култури. Засаждането и размножаването на ягодите се препоръчва през третата четвърт на Луната.
Можете да засаждате дървета и разсад през третата четвърт.
Резитбата и оформянето на дърветата и храстите се провеждат през последната четвърт.
По време на намаляваща луна е най-добре да се прибира реколтата, предназначена за дълготрайно съхранение.
През този период се събират семената.

Още статии виж ТУК
видяна: 3672
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  25 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?