ГРИЖИ ЗА ХРИЗАНТЕМИТЕ

ГРИЖИ ЗА ХРИЗАНТЕМИТЕ

Хризантемите са влаголюбиви, но поливането им трябва да е умерено, тъй като от прекомерната влага кореновата система може да загние. Изключение правят периодът на цъфтеж и когато настъпва суша, тогава поливайте обилно, за да не се втвърдят стеблата. Добре е водата да е престояла или пък дъждовна.
Веднъж седмично подхранвайте цветята с оборска тор (1:10), а преди да напъпят цветовете – с калийни и фосфорни торове за обилен цъфтеж, понякога с азотни торове за нарастване на зелената маса. Наторяването се спира преди началото на цъфтежа. Когато наторявате, следете разтвора да не попадне върху листата и да ги изгори. Поливайте само около корена. За развитието на младите хризантеми е много важно да се осигури балансирано подхранване през първите два месеца поради активното нарастване на зелената маса. Много ефективни са прегорялата оборски тор и кокошата тор. Главното правило е: по-добре да не е наторено достатъчно, отколкото да е изгорено от прекалено наторяване.
В голям съд изсипете две кофи прегоряла оборска тор или кофа кокоша тор, залейте с вода, разбъркайте и оставете да престои три дни. От тази силно концентрирана смес пригответе разтвор във вода в съотношение 1:10. Полейте всяко растение около корена с 1 литър разтвор, но обезателно върху влажна почва.
По-нататъшните грижи за хризантемите не изискват особени усилия: периодично поливайте, разрохквайте почвата, плевете, пръскайте против паразити.
Въпреки че хризантемите добре понасят студа, в края на октомври защитете лехите с цветя с полиетиленово покритие. Така ще им  се любувате поне още един месец. Премахнете покритието в края на ноември, пресадете цветята в саксии и ако ги сложите на светла топла веранда, ще цъфтят дори през януари.
Борба с болести и вредители по хризантемите
Обилното поливане, особено при сухо време, помага на влаголюбивата хризантема да предотврати пораженията от листни въшки и акари, които не понасят влагата.
В почвата виреят голямо количество вредни микроорганизми , затова след всеки  дъжд обработвайте растенията с препарати против болести по тях.
От всички врагове на хризантемите (червеи, охлюви, листни въшки др.) най-опасни са гъсениците. Само една от тях може за изяде няколко цвята за една нощ. Затова периодично ги преглеждайте и взимайте мерки навреме.

Още за ХРИЗАНТЕМИ вижте ТУК
видяна: 1969
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  24 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?