ГРИЖА ЗА РОЗИТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

ГРИЖА ЗА РОЗИТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Грижата за розите в градината започва през септември и продължава през цялата есен чак до настъпването на зимата. Именно през есента се пристъпва към наторяване, резитба и окопаване.
Подхранване на розите
В началото на септември стъблата се окопават на височина около 15–20 см, за да се предпази долната част от замръзване. В противен случай кората ще се напука и там ще се появят вредни гъбички. Освен това могат да се повредят долните, най-ценни пъпки, от които се оформя храста за следващата година. Когато есента е суха, поливайте розите, защото кореновата им система продължава да расте.
За да се подготвят за зимата, на розите са им необходими калий и фосфор, с които се наторява  почвата още през август. Калият помага на младите издънки при съзряването на дървесината им. Той е в основата на активния цъфтеж на розите, прави ги устойчиви към болестите и осигурява успешното им зимуване. Много е полезно в основата им да се закопават кори от банани – те съдържат много калий.
Не торете есенно време с оборски тор, защото в него има много азот. Това води до активния растеж на младите издънки, а те не се нуждаят от това през есента.
Резитба на розите
През есента розите се орязват, за да бъде по-лесно зазимяването им – представете си как може да стане това с високите 1–2 метра храсти?! С настъпването на трайните студове орежете стъблата на височина 45–50 см от нивото на земята, както и меките неоформени издънки. Отстранете листата, защото могат да станат източник на инфекции. Затрупайте ги с пръст на височина до 25–30 см. Окастрянето допринася до намаляването и спирането на вегетацията на растението.
Розите, отглеждани в саксии, не се зазимяват. При подходящи условия – обилна светлина и температура над 10–12ᵒС , те могат да цъфтят и през зимата.
Окопаване на розите
Първо трябва да отстраните всички останали цветове, както и листата. Внимателно прекопайте земята, за да не нараните корените. Около стъблото насипете суха земя, за да се образува малко хълмче. От органичните материали за покриване можете да използвате хвойнови клони, листа и суха трева. Струпването им трябва да е над 10 см дебелина. Друг вариант за съхранение на розите през зимата е около храста да се направи рамка, която да се покрие с полиетилен. Но основният покривен материал е снегът!
ОЩЕ СТАТИИ ЗА РОЗИ ВИЖТЕ ТУК.
видяна: 8640
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?