Прекрасната КЛИВИЯ

Прекрасната КЛИВИЯ

Прекрасната Кливия (Clivia) е многогодишно декоративно цъфтящо цвете. Представител е на семейство Амарилисови. Познати са пет вида, като най-разпространена е Clivia miniata – цинобърната кливия.
Растението не изисква специални грижи – обича светлината от прозорците, разположени на  изток и запад. Цъфти всяка година, при условие, че се полива правилно и през зимата не се отглежда на топло. Нуждае се от по-голямо пространство, а през зимата се нуждае от покой в прохладно помещение и ограничено поливане. Не обича излишното местене и докосване. Кливията е дълголетница – при правилно отглеждане доживява до 40 години. Възрастните растения образуват до 40–50 цветни стъбълца.
Кливията цъфти през зимата, обикновено през февруари. Има блестящи тъмнозелени листа и невероятно красиви оранжеви съцветия (има и в жълти, кремави и червени багри). Цветовете се отварят един след друг, затова периодът на цъфтеж продължава дълго.
Особености при отглеждането
Температура: умерена. През зимният период на покой да не превишава 15°С.
Светлина: обича да е на светло. През лятото се чувства добре навън на полусенчесто място, скрита от преките слънчеви лъчи.
Поливане: по-обилно от пролетта до есента. През късната есен се полива по-умерено до достигане на цветоносите на височина 10–15 см. През зимата вместо лейка използвайте пулверизатор, който ще осигури нужната влага на пръстта и ще освежи листата, но само в случай, че растението е на прохладно място. Ако в стаята е около 20°С, се полива повече.
Подхранване: по време на активния растеж всяка седмица се подхранва със специална тор за цъфтящи стайни растения.
Влажност: периодично листата се избърсват с влажна кърпа и се пръскат с вода.
Пресаждане: прави се при необходимост след цъфтежа, само когато корените започнат да излизат от саксията. Почвата трябва да е с добра пропускливост и затова се използва компост от торф, листна маса, хумус, пясък. За да е пореста почвата се използват натрошени кори.
Размножаване: извършва се чрез деление на издънки или чрез семена. Семената се събират  два–три месеца след цъфтежа и веднага се посяват в пръстта. Поникват след месец, но при този начин на размножаване кливията ще цъфне едва след 4–5 години.  
При другия начин на размножаване разделете с остър нож добре развитите, достигнали поне 20 см височина странични издънки с по 4–5  листа от майчиното растение. Страничните издънки трябва да имат собствени корени. Най-благоприятният момент за този вид размножаване е пролетта.

Вижте още
"Грижи за прекрасната КЛИВИЯ"
видяна: 5081
dfgdfg

 

 

Коментари

Елза Николова
02 ян. 2016 | 09:52
От миналата година имам кливия и с интерес прочетох важните неща за грижите, които трябва да се полагат.

 

Таня
22 ян. 2017 | 11:12
Моята кливия цъфти но с много къс цветонос. Ако някой знае защо нека ми разястни.

 

КАРОЛИНА
25 март 2018 | 22:20
ИСКАМ В ЖАЛТО 4ЕРВЕНО ИЛИ ДРУГ ЦВЯТ МНОГО САМ ЛУДНАЛА ПО ТОВА ЦВЕТЕ

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  19 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?