Прекрасен СТРОБИЛАНТЕС

Прекрасен СТРОБИЛАНТЕС

Стробилантес Дайера (Strobilanthes dyerianus) e красиво стайно цвете, известен още с популярното си име "Персийски щит". Неговите копиевидни листа са оцветени в тъмно-лилав цвят, редувайки се със зелено и са със сребристо покритие. Наименованието произлиза от гръцки според формата на съцветията: strobil – шишарка и anthos – цвете.  
Около 250 вида растат в тропиците на Азия, на о. Мадагаскар, а един вид – в Америка. Вечнозеленото храстовидно растение достига на височина до 1 метър, има прави, частично  вдървени в основата си, покрити с мъх издънки. Листата са противоположни, седящи, с дължина до 30 см, 9–10 см широки, овални или издължени, с дълъг заострен връх, мъхести по края и със ситни зъбци. Младите растения са сребристо-виолетови с метален отблясък, по жилките и по края са тъмнозелени, отдолу лилаво-червени. С възрастта листата губят лилавата си окраска. Цветовете са събрани в класовидни съцветия.
Видове
Стробилантес хлопковиден (Strobilanthes gossypinus) – храст, достигащ 150 см височина. Листата са сребристи, покрити с плътни власинки, овални, със заострен край, в основата закръглени, с паралелни жилки. Цветовете са събрани в класовидни съцветия, фуниевидни, светлосиви.
Стробилантес неравнолистен – в пазвите на листата се образуват многобройни зелени топчета, които с времето се превръщат в лилави камбанки. Цветчетата се задържат 2–3 дни, но поради наличието на голямо количество пъпки, растението цъфти непрекъснато.  
Strobilanthes hamiltoniana – растението е с голям брой прекрасни цветчета, цъфтящи през есента и зимата. Лъскавите тъмнозелени листа имат оребрени релефни краища.
Strobilanthes kunthiana – в превод означава „Сините планини“. Растението е получило името си от лилаво-сините цветове, растящи сред планинските масиви Нилгири и цъфти веднъж на всеки 12 години.
Грижи по отглеждането
Растението е подходящо за сенчести места, но за да се получи по-ярка окраска на листата, е нужна достатъчна светлина. Поливането от пролетта до есента е умерено, а през зимата – ограничено. През зимата му е необходима по-ниска температура – до 16–18°С. Обича по-влажен въздух, затова се пулверизира редовно. Тъй като бързо губи своята пищност, периодично трябва да се обновява чрез резитба и да се пресажда. Това става рано напролет през периода на вегетация.

видяна: 677
dfgdfg

 

 

Коментари

Златка Манолова
27 ян. 2016 | 16:29
Продавате ли от него?

 

зелено бг
27 ян. 2016 | 16:30
В zeleno.bg има регистрирани 64 декорсативни разсадника и 52 градински центъра от цяла България и от някой съседни страни, където можете да намерите цветя, декоративни храсти и дървета и други декоративни растения, директно от производителя :
https://zeleno.bg/bg/category/14-dekor-razsadnitsi.html
https://zeleno.bg/bg/category/108-gradinski-tsentrove.html
ПРОЗВЪНЕТЕ ГИ

 

Бисерка Узунова
02 дек. 2018 | 20:38
СТРОБИЛАНТЕС, това растение има ли възможност да се закупи от България?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?