ЛУНЕН КАЛЕНДАР ЗА ПРЕСАЖДАНЕ НА РАСТЕНИЯ ПРЕЗ АВГУСТ

ЛУНЕН КАЛЕНДАР ЗА ПРЕСАЖДАНЕ НА РАСТЕНИЯ ПРЕЗ АВГУСТ

Грамотното пресаждане на декоративното растение е не по-малко важно за него от съвременното поливане, захранване и общи грижи. В случай, че собственикът на растението се отнася пренебрежително към разсаждането и без необходимата отговорност то никога няма достигне максимално възможното ниво на развитие, а следователно красота и декоративност. В редица случаи това може да доведе до постепенното му увяхване. Даже най-непретенциозните представители на стайните растения, които могат да живеят с години с минимални грижи, при редовно разсаждане се превръщат в пищни растения с големи листа, в които трудно може да познаете всички познати сортове и видове. Независимо, че Луната е достатъчно далече от Земята, нейното влияние се усеща върху стайните растения. Този факт отдавна е забелязан от любителите на цветята и растенията по целия свят, и от тогава нейните фази и влияние се отчитат при провеждане на всички работи свързани с домашната растителност.

Фази на луната през август 2016 година.
2 август в 23 ч. 44 мин. – НОВОЛУНИЕ
18 август 12 ч. 28 мин. – ПЪЛНОЛУНИЕ
От 3 до 7 август – РАСТЯЩА ЛУНА
От 19 до 21 август – НАМАЛЯВАЩА ЛУНА

Грижи за стайните цветя през август 2016 година.

Наторяване.
Съгласно лунния календар през август 2016 година от интензивно наторяване се нуждаят всички красиво цъфтящи домашни растения – виолетки, безстъблена иглика, балзамин, орхидея, пеларгониум, хибискус и др. По-добре е наторяването да се извършва при намаляваща Луна, намираща се в знака на скорпион, рак или риби, т.е. в дните на представителите на водните стихии. През тази година, като най-продуктивни за тази цел са избрани следните дни на месеца – 1, 3, 9, 10, 14, 16, 20, 27, 28, и 31 август.

Пръскане и поливане.
В особено слънчеви дни не забравяйте за защита на растенията от изгаряне като правите пръскане и поливане вечерно време, а през деня засенчвайте помещението. Идеалния вариант е използване на жалузи, тъй като те прекрасно разсейват ярката светлина без да създават непрогледна сянка.
При отваряне на прозорците в дома влиза прах и се наслагва на листата на растенията, като не им позволява да дишат с пълна сила и  да радват с красотата си своя собственик. За борба с тази напаст цветарите използват различни водни процедури, като за тези цели е отчетено и най - подходящото време по лунния календар. Благоприятни дни за поливане, пръскане и душ за растенията са 1, 9, 10, 14, 16, 19, 27 и 31 август.

Пресаждане на стайни растения през август.
В този период не бива да се отлага саденето, пресаждането и размножението на стайните цветя.  Луната много благоприятства работата на 6, 8, 10, 15, 16, 22, 23, 29, и 30 август. Цялата основна влага се стреми към горната част на растението, във връзка с което коренът става муден и по време на пресаждане рискът от повреда на отделните му части значително се намалява и многократно се увеличава шансът коренната система в кратки срокове и успешно да се прихване и да не създава на градинаря излишни грижи. Най-добре е да се избягват дейности по пресаждане на растенията в новолуние и пълнолуние, защото те могат да забавят растежа си или направо да загинат. Неблагоприятни за тази дейност са дните 2, 3, 4, 17, 18, 19 и 31 август. За конкретните видове цветя също съществуват свои препоръки по засаждането им. Виещите се растения е по-добре да се засаждат на 7 и 8 август, а луковичните е добре да се засадят на 23 и 24 август.

Неблагоприятни дни през август за работа по стайните цветя.
И през този месец има редица неблагоприятни дни, в които е по – добре да оставите растението в пълен покой и вие самият да отдъхнете от тежката работа на градинаря. Неблагоприятните дни за работа по стайните растения през август са 2, 6, 20, 25 – ти.

видяна: 697
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?