Прекрасните цветя на септември

Прекрасните цветя на септември

Цветята през септември, дословно усещайки дългата зимна раздяла, избухват в необичайни цветове. Хризантемите изпъват своите пухкави главички към слънцето, а обагрените листа на дивото грозде добавят яркост в есенната градина.
На всеки един от нас му се иска да продължи цъфтенето на всички цветя за да ни радват по-дълго време.
А сега да определим какви дейности ни предстоят през септември.
Грижи за цветята
През септември цъфтят есенните многогодишни цветя като анемона, астра, гергина, хризантема, тлъстига, а също така и храсти  като рози, пирен /ерика/, хортензия и есенни луковични. За да изглеждат градините привлекателно се постарайте редовно да отделяте сухите листа, прецъфтелите цветове и засъхналите клончета. Също така е необходимо да се плеви и разрохва земята около цветята, а ако месецът се окаже сух следва да се полива по-често. В отговор на такива грижи цветята ще ни радват със своето цъфтене чак до първите студове.
Започва разсаждането на двугодишните цветя
В началото на месеца провеждаме разсаждането на двугодишните растения на специално подготвено /от три – четири седмици/ място.  Такива двугодишни цветя като маргаритките и теменужките разсаждаме на разстояние около 20см едно от друго. Камбанките и карамфилите разсаждаме на по – голямо разстояние – приблизително 30см. Високо растящите растения като напръстник, слез и други следва да се садят на разстояние от 40см.
Подготовка на розариума за зимата
Розовите храсти особено се нуждаят от есенна обработка. Необходимо е първо да се прекрати поливането за да се спре растежа на нови клонки и дървесината да стане твърда с цел розите да се подготвят за зимата; второ - следва да се прищипят върховете на младите разклонения; трето – най-добре е да се отрежат появяващите се пъпки, тъй като те най – вероятно няма да успеят да разцъфнат, но ще изразходват хранителните вещества, които са така необходими на розовия храст за да изкара зимата.
Посаждане на луковичните цветя
Ако искаме в ранна пролет като дойдем на вилата да се порадваме на първите цветя, то необходимо е още сега да положим известни грижи, защото септември се явява най- подходящото време за засаждане на почти всички луковични цветя. Преди другите засаждаме дребно луковичните култури като мускари, минзухар, сцила /синчец/, хионодокса, кокичета. След 10 септември настъпва времето за засаждане на нарцисите. Те отлично се приспособяват към всякакви условия и могат да растат както по алеите, така и между дърветата и храстите. Периодът на покой при нарцисите е по - малък от останалите  луковични растения и е необходимо да успеем да ги засадим преди появата на нови корени на луковиците. При засаждането новите корени могат да бъдат неволно повредени, а други няма да могат да поникнат и нарцисите могат да измръзнат през зимата. През втората половина на септември започваме засаждането на лалетата. Много е важно тяхното засаждане да стане в най - оптималните срокове при температура на почвата плюс 9-10 градуса С, защото именно при такава температура лалетата се прихващат най - добре. Последни /в края на септември – началото на октомври/ засаждаме зюмбюлите. Тези цветя обичат светлината и не понасят студените течения. След засаждането на луковиците, ако земята е суха, е необходимо те да се полеят. Ако луковиците са здрави и засаждането се проведе на време и на правилната дълбочина, то растенията през пролетта ще се покажат в цялата си красота.

видяна: 1154
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  16 сеп. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?