ЯКОБИНИЯ – ОТГЛЕЖДАНЕ ПРИ ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

ЯКОБИНИЯ – ОТГЛЕЖДАНЕ ПРИ ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Сред стайните растения се срещат такива, които цветарите наричат капризни. И независимо от изключителната им декоративност не се решават да купят млади стръкчета от харесаното растение. Към тези растения се отнася и Якобинията.
Якобинията се нарича още юстиция. Нейната родина е Южна Америка.
Отглеждането в домашни условия на този красивоцъфтящ храст не е толкова сложно, но следва да се мисли и внимава.

Самото растение принадлежи към семейство Акантови. Достига до средна височина не повече от метър и половина, което я прави идеална за дома и градината. Цветовете на якобинията са много интересни и нестандартни. Цъфти предимно в розово и червено. Срещат се и в бели, жълти и оранжеви тонове.
Грижи:
Почва.
Якобинията не е взискателна към почвата. Все пак е по-добре да се насади в лека и плодородна почва /субстрат/ от торфена и богата на листна маса почва. Към тази смес си добавя още торф, пясък и хумус. На дъното на саксията се поставя керамзит /керамични частици/ или дребни камъчета и едър пясък.
Осветление. Този вечнозелен храст се развива отлично при ярка, но разсеяна светлина. При отглеждане в тъмно помещение, Якобинията бързо губи своята декоративност. Стъблата се удължават и губят листната си маса и растението престава да цъфти.
Температура. Оптималната температура за зимното съхранение на повечето видове е около 16 градуса С, но за дребноцветната Якобиния е около 10 – 12 – градуса С. В началото на лятото растението постепенно се адаптира към ярка светлина, след това се изнася в градината или на балкона. В горещите дни храстите са засенчват. Подмладяващото подрязване се прави през ранна пролет. През това време всички прорастъци се намаляват с една трета /понякога и наполовина/, като се оставят от три до пет междувъзлия. Такова подрязване стимулира образуването на нови разклонения.  И на всяко от тях при правилно отглеждане се появяват  цветни пъпки.
Поливане. Якобинията се полива с топла престояла вода веднага след като изсъхне повърхностния слой на почвата в саксията. В периода на активен растеж се полива обилно, а през зимата – по - рядко. През всяко време на годината обаче не бива да се допуска преовлажняване на почвата. Това може да доведе до падане на листата и цветовете на растението.
Влажност на въздуха. За да се създадат оптимални условия за растеж и цъфтене на Якобинията e необходимо да се осигури достатъчна влажност на въздуха. Поради това растението редовно се пръска с вода. Може също така да се поставят саксиите с Якобинии в широки съдове /тигани/ запълнени с влажен торф, мъх или керамзит. Освен това е полезно растенията да се подлагат на топъл душ.
Захранване.  По време на активния растеж растението следва да се захранва поне веднъж на 10 дни. За това се използват органични и минерални торове. Необходимо е обаче да се напомни, че при излишък на азот Якобинията престава да цъфти. През зимата подхранване не се извършва.
Размножение. Якобинията се размножава чрез стъбълца – калеми. През март – април ги отрязват от майчиния храст. Може да се използват и клонките, останали след формоващото подрязване. За бързото вкореняване се използват фитохормони и загряващи компреси. Калемите може да се оставят във вода или в смес от пясък и торф, като се покрият отгоре с пластмасов или стъклен похлупак. Корените се появяват примерно след месец. Когато растенията укрепнат и започнат активно да растат ги прищипват за да се получат повече разклонения. При правилно отглеждане Якобинията запазва декоративността си през цялата година. Нейните големи кадифени листа изглеждат не по-малко ефектни от пищните й розово-червени съцветия.

видяна: 2845
dfgdfg

 

 

Коментари

Светла Бешпарова
17 ноем. 2016 | 15:34
От половин година го имам това красиво цвете.Много ми харесва.

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?