СТАЕН ЖАСМИН с неговия очароващ аромат

СТАЕН ЖАСМИН с неговия очароващ аромат

/STEPHANOTIS/

Стайният жасмин от векове е особено почитан на Изток.  В източната култура на жасмина е отделена почетна роля на символ на страстта и любовта. Заради
Стайният жасмин от векове е особено почитан на Изток.  В източната култура на жасмина е отделена почетна роля на символ на страстта и любовта. Заради неговия очароващ аромат е наречен „царица на нощта“. е наречен „царица на нощта“.
Лекарственият жасмин представлява лиана с перести листа  и дървени стъбла и бели цветове, които са събрани по 5-6 на съцветия в китка. Цветчетата са малки, около 2.5см в диаметър, но много ароматни. Започва да цъфти в зряла възраст и цъфти през цялото лято.
Голоцветният жасмин представлява лиана с перести листа и дървени стъбла подобно на предния вид. Цветните пъпки са в розово, но след разцъфтяване стават бели и са събрани по около 15 – 20 на съцветия в китка. Този вид жасмин започва да цъфти още от млада възраст и цъфти през пролетта.

Полезни съвет по отглеждането на стаен жасмин
Местоположение
Растението се държи в светло помещение с известно количество преки слънчеви лъчи при умерена температура 18 – 20 градуса С, в период на покой при по-ниска температура – 11 – 13 градуса С. Необходима е защита от студени течения.
Поливане и пръскане. През пролетта  и лятото растението се полива обилно, като се следи почвата да е непрекъснато леко влажна. През зимата поливането се съкращава. Жасминът не търпи пресъхване на почвата, но също така не търпи и застояване на вода в корените. Водата, с която се полива растението трябва да бъде леко затоплена по всяко време на годината и непременно да е мека. Най- добре е да се използва филтрирана или преварена дъждовна вода.  През пролетта и лятото се полива обилно и често се напръсква. През зимата се полива умерено, като не бива да се допуска пресъхване на почвата.

Осветление
Жасминът е светлолюбиво растение и за обилно цъфтене и пълноценно развитие е необходимо достатъчно осветление, но с надеждна защита от преките слънчеви лъчи в горещите часове на летния ден. Жасминът се чувства прекрасно на източните прозорци на жилището без засенчване.

Температурен режим
През лятото за отглеждането на жасмина се поддържа нормална температура. През зимата температурата следва да бъде около 10
oС, но не по-ниска от - 6oС. Оптималната температура за Жасмин Самбак през зимата е 17-18 oС, като температурата не трябва да е по-ниска от 16oС и по-висока от 22oС. По-висока температура предполага и поддържане на по-влажна въздушна среда.
 
Почва и пресаждане
Младите растения се пресаждат ежегодно, а възрастните през 2-3 години. Почвената смес се изготвя от торфена и обогатена с листа земя, торф и пясък в съотношение 1:1:1:1. Стайният жасмин се пресажда през март, като зрелите растения се пресаждат веднъж на 2-3 години, а младите ежегодно. Грунта за пресаждане е смес от глинесто-торфена, обогатена с листа почва и пясък.

Подхранване и торене
В периода на вегетация растението се подхранва с органични и минерални торове веднъж на 10 дни. Течни калиеви торове за стайни растения се внасят веднъж седмично  в периода на активен растеж от април до август.

Размножение
Растението се размножава чрез калеми /изрезки/ или филизи през пролетта или лятото. За калеми е добре да се подбират странични леторасли, тъй като получените с тяхна помощ  растения започват да цъфтят по-рано.

видяна: 11161
dfgdfg

 

 

Коментари

Дарина
20 фев. 2017 | 21:51
Как да си поръчам жасмин

 

жасмин
24 март 2018 | 09:52
кой го продава, къде

 

Галина Гечева
12 май 2018 | 13:17
Откъде мога да си купя

 

ин
06 юни 2018 | 09:47
в цветарските магазини или в цветарските борси го има

 

Стефи Ник Т
09 авг. 2018 | 09:12
През пролетта си купих такъв жасмин Стефанотис. Беше отрупан с цветове. След като прецъфтяха повече не се появиха цветове. Прокараха клонки, които увивам около подпира, но вече два месеца няма нито едно цветче. Трябва ли да подрежа върховете на клонките? Какво да направя за да цъфти? Лято е. Поливам го с течна тор.

 

Петя Митева
20 ян. 2019 | 16:07
Преди една седмица ми подариха жасмин ,закупен от цветарски магазин. През цялата седмица гледах как вехне ден след ден,първо цветовете ,сега и листата пожълтяха и изсъхнаха .Каква е причината?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?