Кумкуат – отглеждане в домашни условия

Кумкуат – отглеждане в домашни условия

Кумкуат /в превод от китайски „златна ябълка“/ или кинкан е вечно зелено цитрусово дръвце. Очарователно растение с плътна корона от ярко зелени листа и ароматни бяло-розови цветове. В периода на плодоносие кумкуатът е покрит  с неголеми оранжеви или жълти плодове. Плодът на кумкуата е символ на гръцкия остров Корфу.
Особена популярност кумкуатът има сред специалистите създаващи бонсаи. Желаещите да отглеждат едно толкова красиво растение се интересуват от редица въпроси: възможно ли е сами да осъществят отглеждането на кумкуат в домашни условия и как да се грижат за него?
Грижи за кумкуат в домашни условия. Растението е доста взискателно към условията на отглеждане. За успешна вегетация на растението в домашни условия следва да се създаде необходимият микроклимат.
Осветление.
Кумкуатът предпочита разсеяна светлина през лятото и преки слънчеви лъчи през зимата. Ако през зимните месеци светлината е
недостатъчна следва да се създаде допълнително изкуствено осветление.
Температура на въздуха.
Оптималната температура за отглеждане на дръвцето е през лятото между 25 и 30 градуса С, а в зимния период не по – малко от 15 градуса. С цел избягване прегряването на грунда се препоръчва саксията с растението да се постави в стърготини или пясък.
Влажност на въздуха.
Необходимо е на растението да се обезпечи влажен въздух с помощта на редовно пръскане на короната с вода със стайна температура.
Поливане.
Кумкуатът обича обилно поливане. През пролетта и през лятото дръвцето се полива почти всеки ден, като се следи почвата да остане влажна. Зимата количеството поливания се свежда до 1-2 в седмицата. Използва се само чиста вода.
Подхранване.
Тук действа просто правило: колкото по – малка е саксията и размерите на растението са по-големи, то толкова по-често то се наторява. В топлия период от времето тор се внася два-три пъти в месец, а през по-хладния период – веднъж на месец и половина. За подхранване е подходящ разтвор от минерални торове: в 1 литър вода се добавят 2 грама амониева селитра, калиева сол и 5 грама обикновен суперфосфат.
Размножение на кумкуата. В домашни условия кумкуатът , както и другите цитрусови се размножава чрез присаждане, наслояване и чрез изрезки /калеми/. При това е установено, че отглеждане на новото растение от калем или чрез наслояване кумкуатът започва да ражда плодове по – рано, а отгледаните чрез присаждане растения растат по – здрави и по - силни.
Присаждане.
Растението се присажда в
края на зимата преди да започнат да растат новите клонки, но не по-често от веднъж на три години. За присаждането се подготвя съд с голям обем. На дъното му се поставя дренажен слой, след това слой плодородна земя. Внимателно се освобождават корените на дръвцето заедно с част от предишната земя /във вид на земна топка/ и се извършва прехвърлянето на растението в новата саксия. Образувалите се празнини между стените на съда и земната топка с корените на растението се запълват с почвена смес като тя леко се уплътнява. Две седмици след присаждането кумкуатът се прехвърля на топло и сенчесто място.
Как да се опрашва кумкуат? Цветовете на кумкуата са двуполови, поради което е възможно самоопрашване. Но за по резултатен кръстосан метод на опрашване на кумкуата е по-добре да се отглеждат у дома две растения. При преместване на растението в топлия период в градината или в лоджията е възможно опрашване и с помощта на насекоми.

видяна: 6140
dfgdfg

 

 

Коментари

Красимир Янков
07 дек. 2017 | 17:25
Здравейте!Интересуваме ме това китайско дрьвче.Как да си го порьчам!

 

венета
05 май 2018 | 12:33
Като опадат плодовете отстраняват ли се клончетата на които са били плодовете

 

Марияна Димитрова
24 ноем. 2018 | 16:18
Здравейте! Интересуваме кога започва да цъфти това дръвче?

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  20 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?