КРОСАНДРА - ТРОПИЧЕСКАТА КРАСАВИЦА

КРОСАНДРА - ТРОПИЧЕСКАТА КРАСАВИЦА

Кросандра е растение от семейство Акантови. Разпространено е в природата като храсти и полухрасти с ярки подредени в линия жълти, оранжеви или червени цветове. Районите на тяхното естествено обитаване са тропиците на източното полукълбо, Африка и Индия.
Като стайно растение обикновено се отглежда сорт, получен от вида фуниевидна кросандра (Crossandra infundibuliformi). По-рано това цвете се е считало като капризно и малко пригодно за отглеждане в домашни условия. В последно време обаче в продажба са се появили нови сортове кросандри. Те са по-устойчиви и грижите за тези тропически красавици са по-прости.
Листата на кросандра са гланцови, тъмно зелени. Даже и без цветове растението изглажда достатъчно декоративно. Цъфтенето на кросандра е продължително и при достатъчно добри условия е целогодишно с малко прекъсване в периода на почивка. Съцветията са класовидни със зелени венчелистчета. Цветовете са фуниевидни, ярки с наситени багри. Постоянно се появяват нови цветове в съцветието, които се задържат дълго.

Грижи за кросандра
В домашни условия отглеждането на кросандра не е сложно. Необходимо е добре осветен прозорец и често поливане и торене на растението.

Осветление
Кросандра е светлолюбиво растение и предпочита ярка, но разсеяна светлина.

Температура
Растението е топлолюбиво. През пролетта и лятото кросандра предпочита температури в интервала 22 – 27 градуса С, през есента се препоръчва малко да се намали температурата на стаята, но не бива да слиза под 18 градуса С.
 
Влажност на въздуха
Влажността следва да бъде повишена. Растението расте добре в съседство с аквариум.  Може да се използват всякакви начини за овлажняване на въздуха. В горещо време се нуждае и от напръскване, като водата не трябва да попада върху цветовете.

Поливане
Кросандра се полива през пролетта и лятото в периода на активен растеж с мека вода със стайна температура, когато в контейнера засъхне повърхностния слой на почвата. През зимата, когато растението в състояние на покой, поливането продължава, но вече е много умерено.

Торене
В периода на растеж и цъфтене кросандрата се наторява ежеседмично с комплексни торове за цъфтящи стайни растения.

Пресаждане
Младите растения се пресаждат ежегодно /през февруари – март/ а възрастните растения може да се пресаждат по-рядко, веднъж на 2-3 години. Това се отразява добре на растението. В саксията трябва да има добър дренаж.  С времето растението се издължава и губи хубавата си форма. В този случай е необходимо вместо стария храст да се използват за вкореняване млади леторасли.

Почва
За пресаждане на кросандра се използва рохка смес подготвена от почва обогатена с листа, компост, торфена почва  и пясък в съотношение 2:2:1:1. Ще стане и субстрат подготвен от торфена почва, торф и пясък в равни пропорции.
Подрязване. Съветът е, младите растения да се подрязват често с цел образуване на пищен храст. След цъфтенето клонките се подрязват около една трета от дължината им.
Период на покой. Кросандра може да мине и без период на покой. При достатъчно осветление и редовно торене тя може да цъфти и през зимата. Кроснадра обаче може да бъде изпратена и на покой след намалението на светлата част от деня. През октомври започнете да поливате растението по-малко, и спрете теренето. Растежът ще се прекрати. Температурата на покой не следва да е по-ниска от 18 градуса С. В началото на февруари кросандра може да бъде пресадена и скоро тя ще ви зарадва с буен цъфтеж.
 
Размножение
Кросандра се размножава през пролетта  чрез семена и чрез калеми /изрезки/ - върхови и стеблени. Калемите се подбират около 8-10см на дължина. Те се вкореняват доста лесно във вода или субстрат в рамките на 2-3 седмици при температура 20-22 градуса С. След вкореняването се прищипват за да се образува храст.
Болести и вредители. При наднормено пръскане, кросандра може да са повреди от различни видове листови плесени. Повредените листа е необходимо да бъдат отделени и растението да се напръска с фунгицид. Растението може да бъде повредено и от листни въшки и арахноидни  кърлежи.  Това обикновено се случва при сух въздух.

Възможни проблеми
При много сух въздух се получават кафяви връхчета, свиване на листата и тяхното опадване. При студен въздух и студени течения листата опадват. При поливане над нормата се получават кафяви петна по листата и цветята. При недостиг на хранителни вещества листата могат да пожълтеят, но съхраняват своята гъвкавост  или пожълтяват и опадва. В този случай е достатъчно растението да се натори.

видяна: 1249
dfgdfg

 

 

Добави коментар

Коментарите трябва да бъдат изписвани на кирилица!
 
* Име:
* Коментар:
 
 
 Начало  |  17 авг. 2019г.
конт@кти  реклама
Фирма на месеца
ПРО ПЛАНТС ЕООД
Анкета
Какво търсите в zeleno.bg?